VS verwachten hoger financieringstekort
De Amerikaanse regering verwacht voor het huidige fiscale jaar (oktober 2004 t/m september 2005) een financieringstekort van 427 miljard dollar. Vorig jaar bedroeg het tekort 412 miljard dollar. Het Witte Huis voorspelde voor dit jaar aanvankelijk een tekort van 331 miljard.
President Bush beloofde vorig jaar het financieringstekort tegen het jaar 2009 gehalveerd te hebben. Dat wordt echter moeilijk als het tekort jaarlijks oploopt. In het tekort van 427 miljard voor dit jaar is een deel opgenomen van de 80 miljard dollar die de president het parlement vraagt voor de militaire operaties in Irak en Afghanistan. Wanneer men deze post aftrekt komt men in de buurt van de 368 miljard dollar die de begrotingscommissie van het parlement als „waarschijnlijk tekort” heeft becijferd.
Bovengenoemde getallen houden nog geen rekening met enkele plannen die hoog op de agenda van de president staan, zoals het permanent maken van een aantal tijdelijke belastingverlagingen en de hervorming van het sociale stelsel (social security). Een van de redenen voor het oplopend tekort vormen de stijgende kosten van medicare, het ziektekostensysteem voor 65-plussers. De nieuwe versie van dit systeem blijkt veel duurder uit te vallen dan president Bush het anderhalf jaar geleden aan het parlement verkocht.
In het jaarlijks economisch overzicht pleitten de VN dinsdag voor een correctie van Washingtons financieringstekort en handelstekort. „Het is beter dat Washington de tekorten aanpakt, dan dat men probeert om het tekort te corrigeren door de dollar verder te laten zakken”, aldus Jose Antonio Ocampo, plaatsvervangend VN-secretaris-generaal belast met economische en sociale vraagstukken. De goedkope dollar is goed voor de Amerikaanse export, maar dat gaat ten koste van bijvoorbeeld Europa. Dit onderwerp staat dan ook hoog op de agenda van de Europeanen als Bush in de tweede helft van volgende maand naar Europa komt.