Organen los te koop op onderwijsbeurs
Er lopen juffen, meesters, leraren en directieleden. Wie er ook is? Magere Hein. Hangend kost-ie 294 euro. Met beurskorting. De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) biedt voor elk wat wils. De een bestelt er een nieuwe taalmethode, de ander een menselijk skelet voor de bioles.
Dinsdagmorgen half tien zwaaiden de deuren van de Utrechtse Jaarbeurs open voor de NOT. De beurs duurt tot en met zaterdag. De 425 standhouders vormen een bonte mengeling van uitgevers, architecten, onderwijsbonden, leveranciers van speeltoestellen, schoolkantinecateraars, pretparken en computerfreaks. Er is van alles te koop: van lesmethodes tot schoolborden, van vetarme snacks -„eet alleen dat wat je goed doet”- tot computersystemen voor de leerlingenadministratie. Op de tweejaarlijkse NOT kan het hele basis- en voortgezet onderwijs zijn hart ophalen.
Uitgeverij Lemniscaat, bekend van de schrijvers Beckman, Hartman en Terlouw, doet goede zaken. Niet alleen met haar kinderboeken, ook met de onverminderd populaire berenposters. De kleurenplaten vliegen voor één euro over de toonbank.
Een andere grote jongen, Wolters-Noordhoff, presenteert zijn hagelnieuwe geschiedenismethode. Geschiedenis saai en moeilijk? Niet met Tijdstip, luidt de boodschap. Aan de hand van praatplaten -een moderne variant op Isings- wandelen de leerlingen van groep 1 tot 8 basisschool door de geschiedenis, inclusief die van de ’gewone’ man. „Alsof je er zelf bij bent…”, kopt de promotiefolder.
Elke school bewaart een brij aan gegevens over leerlingen, schoolvorderingen, absentie, onderwijsplannen en rapporten. Waar laat je dat allemaal, zonder wanhopig te worden? Parnassys bedacht een systeem waar al die info op een logische manier in past. Uiteraard werkt het digitaal, zodat de juf ook thuis kan inloggen om schoolgegevens te bekijken. Toch maar eens over praten op de personeelsvergadering?
De bijbelles op een refo-school is wat anders dan in een klas met kinderen van wie er velen niets van de Bijbel weten. Daarom brengt SGO Uitgevers uit Hoevelaken de methode Trefwoord op de markt. Laagdrempelig van aard, met compleet uitgeschreven bijbelverhalen voor het geval de leerkracht ook niet precies weet wie er nu eerder leefde: Abraham of David. De methode levert veel ondersteunend materiaal zoals cd’s, scheurblokken en posters.
Omdat alles digitaliseert, ook in het onderwijs, ontbreekt Kennisnet niet op de NOT. Woordvoerder Hans den Boer blaakt van enthousiasme. „We hebben net een nieuwe mijlpaal bereikt: 1 miljoen bezoeken per week.” De zoekmachine Davindi is een succes. Den Boer tikt het trefwoord poesje in. „Je krijgt alleen sites die er voor het onderwijs toe doen. Geen rommel.” Dat leverde Den Boer laatst een aardige reactie op. „Iemand vroeg of Kennisnet soms werd gesponsord door het Reformatorisch Dagblad, omdat wij geen porno, geweld en racisme doorlaten.”
Ook Surfopsafe, een overheidscampagne, stimuleert veilig internetgebruik. De dame achter de balie maakt een afwerend gebaar bij de gedachte aan filters. „Dat ook, maar het gaat ons veel meer om het gedrag.” Naast haar liggen twee protocollen met regels die de leerlingen kunnen ondertekenen. Voorbeeldje: Ik maak op internet geen afspraken met onbekenden.
Vos Instrumenten zorgt ervoor dat het kabinet van biologie, natuur- en scheikunde wordt gevuld. Het bedrijf levert microscopen, meetapparatuur, flesjes en glaasjes, maar ook magere Hein -hangend en staand- en torso’s. Het model op de plank kan helemaal uit elkaar. „Alle organen zijn los te koop”, demonstreert Paul Palthe.
Het Dolfinarium, Paleis Het Loo en de Efteling proberen de NOT-bezoekers ervan te overtuigen dat ze toch echt de leukste bestemming voor het jaarlijkse schoolreisje zijn. Mirasound, bekend van orgel- en koormuziek, is present met bundels kinderliederen en bijbehorende cd’s.
Uitgeverij Groen in Heerenveen meldt een handvol noviteiten. Op de plank liggen nieuwe methodes voor taal (Taalfontein) en godsdienst (Hoor het Woord), er is een nieuw prentenboek op de markt (Tom kijkt om), getekend door Lodenstein-leraar Jan den Ouden, er verscheen een digitale rekenvariant (Bas rekent mee) bij de prentenboeken ”Ik ben Bas” en er is een cd-rom (De tijdmachine) te koop, waarbij leerlingen terugflitsen naar de tijd van boeren en jagers. Het schijfje is het begin van een tiendelige serie. Voor kinderen met een verstandelijke handicap verscheen ”Kijken en kiezen”, een digitaal leesspel met pictogrammen.
Tijd voor ontspanning op de NOT is er ook. Twee onderwijzers testen een glijbaan. De landing zal hen nog lang heugen.