Binnenland

Overijssel wil windmolens gaan clusteren, oppositie boos

De toekomstige oppositie in Overijssel heeft de beoogde coalitie woensdag beticht van „lelijke politiek”, „onbehoorlijk bestuur” en „een overvaltactiek”. Reden: onenigheid over windmolens.

Redactie regio
22 June 2023 10:08
Erwin Hoogland, VVD-statenlid Overijssel (l.). beeld ANP, Emiel Muijderman
Erwin Hoogland, VVD-statenlid Overijssel (l.). beeld ANP, Emiel Muijderman

Het draaide allemaal om een motie die de VVD met steun van de vier andere formerende partijen, BBB, PvdA, GroenLinks en SGP indiende. Met die motie, die werd aangenomen omdat de beoogde coalitie een meerderheid heeft in de Staten, legden de partijen vast dat in Overijssel alleen windturbines mogen komen als dat in clusters van minimaal vier exemplaren gebeurt. Andere partijen waren daar boos over, omdat de deadline voor gemeenten om aan te geven waar ze windmolens kunnen plaatsen op 1 juli al afloopt.

Volgens Erwin Hoogland, fractievoorzitter van VVD, is haast geboden. Vanaf 1 juli kunnen commerciële partijen aanvragen indienen voor het plaatsen van hoge windturbines. „Als we als provincie niet steviger de regie nemen, kan het leiden tot een confetti van windturbines verspreid door de hele provincie”, vreest Hoogland. „We pleiten dus voor clusteren, niet minder dan vier bij elkaar.”

De andere partijen waren met name boos over de timing. „Tien dagen voor de limiet voor gemeentes verloopt, komt ineens een kaderstelling die enorme impact heeft”, zei Niels van Elk van D66.

Verder hebben de Provinciale Staten in Overijssel woensdag een voorstel tot invoering van een correctief referendum in de provincie afgewezen. Een groot deel van de Staten, inclusief de BBB, bleek daartegen.

Tijdens de vorige Statenperiode hadden zes partijen een voorstel ingediend om de inwoners van Overijssel –net als die in Limburg– de mogelijkheid te geven om zich door middel van een referendum uit te spreken over een besluit van Provinciale Staten. Dat voorstel werd aanvankelijk aangehouden en nu in aangepaste vorm opnieuw ingediend, maar het haalde het niet.

Van de 47 Statenleden stemden er 39 tegen. Alleen de vertegenwoordigers van D66, JA21, SP, PVV en Forum voor Democratie stemden voor. Vlak voor de hoofdelijke stemming in de Staten liet BBB-Statenlid Aart van den Brink weten dat zijn hele fractie tegen zou stemmen.

„De procedure van zo’n correctief referendum is omslachtig en de uitkomst vrijblijvend. Dat helpt niet om onvrede bij burgers en wantrouwen tegen de overheid weg te nemen”, aldus Van den Brink. „Laten we niet experimenteren met het vertrouwen van burgers.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer