Expositie over Rhenen als pelgrimsstad
In het Stadsmuseum in Rhenen is tot eind september een expositie te zien over Rhenen als pelgrimsstad. De tentoonstelling belicht waarom pelgrimstochten in de middeleeuwen zo belangrijk waren en juist Rhenen aantrekkingskracht had.
Eeuwenlang trokken pelgrims naar de Utrechtse stad aan de Rijn om in de Cunerakerk de relieken te zien van de heilige Cunera, een jonge Engelse prinses. Zij zou door de jaloerse vrouw van koning Radboud met haar eigen sjaal zijn vermoord. De koning had Cunera gered en meegenomen naar zijn kasteel in Rhenen, toen haar schip op de terugweg van een bedevaart naar Rome werd overvallen.
Blikvanger van de expositie is de doek waarmee Cunera om het leven zou zijn gebracht. Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft hem in bruikleen ter beschikking gesteld. Curator Jorna Kniese van het Stadsmuseum noemt de wurgdoek „de Rembrandt onder de relieken”. „Een onvervangbaar topstuk met cultuurhistorische waarde. Het object is om de kwetsbaarheid en de ouderdom zelden te bezichtigen.” Of de doek het ware moordwapen is, is moeilijk te zeggen. Hij is in elk geval van koptisch linnen uit de vierde eeuw en komt uit de omgeving van Egypte.
<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F19427717_c0c5c94f51.JPG” caption=““De verovering van Rhenen in 1499” fragment van kunstenaar Adolf Johannes Petrus Levolger. Cunera ligt op haar schrijn in de Cunerakerk. Inwoners bidden tot haar om gered te worden als de soldaten van de Hertog van Gelre de stad binnenvallen. beeld Stadsmuseum Rhenen” alt=“19427717.JPG” />
Er is meer te zien uit de pelgrimsgeschiedenis van Rhenen. Zoals pelgrimstekens, de souvenirs van de bedevaart die pelgrims op hun hoed droegen, en een immens schilderij waarop Cunera vanaf haar schrijn in de Cunerakerk wonderen laat gebeuren. Maar ook belangrijke documenten: een aflaatbrief uit 1451 (waarin vermindering werd toegezegd van de tijd die wachtte in het vagevuur) en de perkamenten oprichtingsakte van de Cunerabroederschap uit 1392. De vaste presentatie van het museum bevat een houten beeld uit 1500 van Cunera met de zo typerende gekruiste wurgdoek rond haar hals.
Vooral in de zomermaanden waren er in de middeleeuwen veel pelgrims in Rhenen. Jaarlijks werd een Cuneraweek gehouden met een grote processie, muziek en allerlei festiviteiten, waarbij duizenden pelgrims aanwezig waren.
Cunera krijgt dit jaar veel aandacht in Rhenen. Het museum verzorgt vanaf medio juli lezingen en rondleidingen met aandacht voor de wereld van Cunera. Inwoners van Rhenen voeren van 21 tot en met 30 september een openlucht-theaterspektakel rond de Cuneralegende op. Ook zijn er Cunera-stadswandelingen.