Binnenland

Lerarenbeurs zo populair dat subsidiepot net niet voldoet

De lerarenbeurs is zo populair, dat de subsidiepot dit jaar net te klein is om alle aanvragers die er recht op hebben een beurs toe te kennen. Van de 5529 leerkrachten die een geldige aanvraag indienden, hebben er 5305 goedkeuring gekregen, meldt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat betekent dat 4 procent is afgewezen wegens een lege subsidiepot.

ANP
21 June 2023 17:35Gewijzigd op 21 June 2023 18:09

Met de lerarenbeurs kunnen leerkrachten een volledige aanvullende opleiding aan een hogeschool of universiteit betalen. De gedachte is dat dit bijdraagt aan hun professionele ontwikkeling en daarmee goed is voor de onderwijskwaliteit.

DUO had in totaal 62,7 miljoen euro beschikbaar om uit te geven aan de regeling. De 224 docenten die pech hebben, staan bij de volgende aanvraagronde wel vooraan. De aanvragen daarvoor kunnen vanaf 1 april volgend jaar worden ingediend.

Het is niet de eerste keer dat de regeling overtekend is. In 2020 werd het budget fors verlaagd en waren er 2400 aanvragen meer dan waar de overheid geld voor had uitgetrokken. Na ingrijpen van de Tweede Kamer werd de subsidiepot weer verhoogd, waardoor docenten die in 2021 achter het net visten alsnog aan hun opleiding konden beginnen. Vorig jaar was er ook genoeg geld beschikbaar, maar nu is de grens van de pot dus toch weer iets overschreden.

Terwijl DUO tevreden meldt dat „bijna alle aanvragen” zijn toegekend, is de Algemene Onderwijsbond (AOb) kritisch. „Het is schadelijk en vooral ontzettend jammer dat enthousiaste leraren nu een jaar vertraging oplopen met hun professionalisering”, vindt voorzitter Tamar van Gelder.

Vakbond CNV Onderwijs spreekt van een „kruideniersmentaliteit” op het ministerie van Onderwijs, omdat niet genoeg geld beschikbaar is. De bond wijst erop dat juist opleidingen die een eerstegraadsbevoegdheid in vakken als wiskunde en Nederlands opleveren populair zijn onder de aanvragers. In die vakken bestaan forse lerarentekorten. „We staan te springen om bevoegde docenten. De lerarenbeurs is een beproefd middel dat bijdraagt aan professionalisering”, stelt voorzitter Daniëlle Woestenberg. „Maar kennelijk mogen dat er niet te veel zijn.”

Onderwijsministers Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf meldden dinsdag nog aan de Tweede Kamer dat de regeling die de lerarenbeurs mogelijk maakt met vijf jaar wordt verlengd, tot 2028. Ze meldden daarin ook kort dat de regeling overtekend was. „Hierdoor kunnen we helaas niet iedereen de aangevraagde beurs toekennen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer