Vlaamse buurtcomités organiseren zelf bloedonderzoeken naar PFAS
De buurtcomités van vijf Vlaamse gemeenten hebben zelf een organisatie in de hand genomen om de PFAS-waarden in hun bloed te laten onderzoeken. De ongeruste burgers wonen in de buurt van vervuilde locaties. Ze willen met het initiatief de overheid aanzetten tot actie zoals in de Antwerpse gemeente Zwijndrecht, waar de Vlaamse overheid vorige maand een omvangrijk PFAS-onderzoek is gestart bij omwonenden van de chemiefabriek 3M.
Volgens een woordvoerster van buurtcomité Zaubeek Gezond in het Oost-Vlaamse Kruisem, die haar bloed al liet onderzoeken waarbij verhoogde PFAS-waarden zijn aangetroffen, „zijn veel mensen bezorgd.” De bloedonderzoeken in Kruisem en het West-Vlaamse Kortemark zijn donderdag. Ook de gemeenten Stabroek, Oostende en Ronse komen nog aan de beurt.
Lokale politici laten niet het achterste van hun tong zien over de kwestie, menen de initiatiefnemers. Ze hopen dat de overheid ook op andere plaatsen dan Zwijndrecht wetenschappelijke onderzoeken starten.
Het PFAS-onderzoek in Zwijndrecht is het grootste ooit in Europa, en kijkt ook naar mogelijke verbanden tussen PFAS in het bloed van moeders en hun kinderen. Volgens een woordvoerder van Vlaanderen zijn onderzoeken op individueel niveau zeer intensief en duur en hebben ze weinig meerwaarde. De Vlaamse overheid gaat ervan uit dat de resultaten van het onderzoek in Zwijndrecht ook meer inzicht opleveren over andere PFAS-locaties.
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en niet van nature in het milieu voorkomen. Het is bekend dat te veel PFAS een risico voor de gezondheid kan zijn, maar er is meer onderzoek nodig naar de schadelijke gevolgen van blootstelling aan PFAS.