ICCC strijdt al 75 jaar tegen misleiding en ongeloof
Al 75 jaar strijdt de International Council of Christian Churches (ICCC) „voor het Woord van God en het getuigenis van Jezus Christus en tegen misleiding en ongeloof.” Wat heeft deze evangelicale tegenhanger van de Wereldraad van Kerken in al die jaren bereikt?
Honderden mensen uit heel de wereld komen woensdag naar Collingswoord in de Amerikaanse staat New Jersey. Daar begint het 21e wereldcongres van de Internationale Raad van Christelijke Kerken, die dit jaar haar 75e verjaardag viert. De bijeenkomst duurt een week. Bij de evangelicale raad zijn ongeveer honderd lidkerken aangesloten uit tientallen landen.
De missie van de ICCC is in al die 75 jaar hetzelfde gebleven, zegt voorzitter rev. dr. Brad Gsell, predikant voor evangelisatie van de Bible Presbyterian Church in Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina. „De ICCC is een raad van Bijbelgetrouwe kerken die staat voor het Woord van God en voor het getuigenis van Jezus Christus. Wij geloven dat de Schrift van ons verlangt dat we ons verzetten tegen misleiding en ongeloof, zoals staat beschreven in Judas 3 en 4 en Jezus Zelf ons leerde.”
Wat in de loop der jaren wel verschoof, was de geografische ligging van de aangesloten lidkerken. „Toen de ICCC in 1948 begon, kwam het grootste deel van de leiding uit Europa en de Verenigde Staten. Tegenwoordig zien we een grote toename van kerkleiders uit ontwikkelingslanden.”
Wat is de reden dat er geen Europese kerken meer zijn vertegenwoordigd in de ICCC?
„Het aantal kerken dat zich achter de theologische standpunten van de ICCC schaart is in Europa, net als in de Verenigde Staten, sterk afgenomen. Op de laatste wereldcongressen spraken wel vertegenwoordigers van kerken uit verschillende Europese landen. Er ligt op dit moment een aanvraag van een Europese kerkgemeenschap om lid te worden van de ICCC. Die zullen we tijdens dit congres behandelen. De naam daarvan kan ik helaas pas meedelen na het officiële besluit.”
Wat heeft de ICCC in 75 jaar bereikt?
„In de ICCC werken kerken van verschillende etnische, raciale en culturele achtergronden samen. We worden verrijkt door wat we van elkaar leren. Zo is de ICCC voor de wereld een levend voorbeeld dat het lichaam van Christus niet in één deel van de wereld of in één denominatie wordt gevonden. De kerk van Christus is het universele lichaam van al degenen die zijn verlost door het bloed van Christus. De echte Bijbelse oecumene is gebaseerd op de waarheid van het Woord van God.
De kerken die lid zijn van de ICCC hebben in de achterliggende jaren gezamenlijk gestreden tegen misleiding in vele denominaties, tegen filosofische en theologische ideeën die in strijd zijn met de Schrift en een bedreiging vormen voor de zielen van mensen.”
Wat waren hoogtepunten?
„De wereldcongressen waren stuk voor stuk hoogtepunten. Er wordt een ongelooflijke hoeveelheid werk voor verzet, grotendeels door vrijwilligers.Wat ook vreugde geeft, is dat we verenigd zijn in ons doel om het Evangelie van Christus in alle uithoeken van de wereld te verkondigen. Of het nou gaat om kerken in de oerwouden in Peru, in de bush in Kenia of op een van de eilanden in de Filippijnen. Overal lezen mensen dezelfde Bijbel, houden ze van dezelfde Christus en preken ze hetzelfde Evangelie. Dat is geweldig om te ervaren.
Waar ik de Heere ook dankbaar voor ben is het stabiele leiderschap en de eenheid binnen de ICCC. Ik ben pas de vierde voorzitter in de 75-jarige geschiedenis van de raad.”
En dieptepunten?
„Er zijn tijden geweest van grote financiële uitdagingen. Verder is het altijd verdrietig als een kerk om welke reden dan ook besluit de ICCC te verlaten. Gelukkig zijn er sommigen de afgelopen jaren teruggekeerd.”
Wat staat er deze week op de agenda?
„Het thema van de bijeenkomst is ”Maak Gods glorie bekend onder de volken”, genomen uit Psalm 96:3. De nadruk tijdens het congres ligt op de prediking van het Woord van God. In deze acht dagen zullen bijna dertig mensen spreken, voornamelijk predikanten, uit onder meer de Verenigde Staten, Bolivia, Chili, de Filipijnen, Singapore en Kenia.
Er zullen ook resoluties worden behandeld over actuele kwesties in het licht van de Schrift. De ICCC weigert de veranderende normen en overtuigingen van de samenleving om ons heen te volgen. In plaats daarvan proberen we Gods onveranderlijke Woord te gehoorzamen en dat aan de wereld te presenteren. Dit levert vaak kritiek op, naarmate de samenleving verder verwijderd raakt van de Bijbelse leer.”
Hoeveel invloed heeft de ICCC?
„Dat is moeilijk te zeggen. Trouw aan God zijn is voor ons belangrijker dan invloed uitoefenen. In sommige delen van de wereld is de ICCC erg belangrijk voor een aantal kerken. Als ik namens DEhet ICCC reis, word ik vaak gevraagd voor interviews op radio, tv en landelijke dagbladen. Dat helpt om de boodschap breed uit te dragen.”
Hoe is de verhouding van de ICCC met de Wereldraad van Kerken?
„De Wereldraad van Kerken is tegenwoordig een pleitbezorger van linkse doelen en roept op tot een nieuwe economische wereldorde, klimaatrechtvaardigheid en sociale rechtvaardigheid, waarbij de laatste een oproep is voor een vorm van on-Bijbels socialisme. Er wordt nooit iets gezegd over het ware Evangelie van Jezus Christus, zoals dat beschreven staat in Johannes 11:25-26: „Ik ben de Opstanding en het Leven; die in Mij gelooft, zal leven, al ware hij ook gestorven. En een iegelijk die leeft en in Mij gelooft, zal niet sterven in der eeuwigheid.”
De ICCC verzet zich ook tegen de Rooms-Katholieke Kerk en de World Evangelical Alliance (WEA). De WEA werkt nauw samen met de Wereldraad van Kerken, in plaats van zich af te scheiden van ongelovigen zoals de Schrift leert. Wij geloven dat dit ongehoorzaamheid is aan de Schrift.”
Maakt deze strijd u niet moedeloos?
„We betreuren de grote afvalligheid die zo veel kerken treft, maar we moeten ons niet door omstandigheden laten beheersen. Laten we gehoorzaam zijn aan Christus en aan Zijn Woord. Als we dat doen, belooft God dat Hij bij ons zal zijn. Ik houd veel van het prachtige gezang ”Blijf bij mij Heer”. Daarin staat: „Alles snelt henen, glorie gaat voorbij. Maar Gij, Die niet verandert, blijf bij mij”.Wat er ook gebeurt in dit leven, Bijbelgetrouwe christenen over de hele wereld zullen niet verschrikt raken als ze hun blik richten op „de gezegende hoop en de glorieuze verschijning van de grote God en onze Heiland Jezus Christus” (Titus 2:13). De belofte van de wederkomst van Christus, „in kracht en grote heerlijkheid”, om ons tot Zich te nemen in de lucht is de voortdurende troost en zegen voor alle gelovigen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.”