Binnenland

Meerderheid wil zwaardere maatregelen tegen terreur

Het kabinet kan rekenen op brede steun onder de bevolking voor de nieuwe maatregelen om terrorisme tegen te gaan. Een meerderheid steunt de voorstellen of is voorstander van nog strengere maatregelen, zelfs als burgers die niet betrokken zijn bij terrorisme en radicalisme daardoor beperkingen opgelegd krijgen.

ANP
25 January 2005 22:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

Dat bleek dinsdag uit een onderzoek dat Maurice de Hond in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd onder zeshonderd mensen. Ruim de helft van hen (54 procent) heeft echter niet al te hoge verwachtingen van het effect van de maatregelen die het kabinet maandag heeft aangekondigd.

Een daarvan is het voorstel om mensen van wie de overheid vermoedt dat ze zich mogelijk aan terreurdaden schuldig zullen maken, te verbieden in de buurt van bepaalde gebouwen of mensen te komen. Van de ondervraagden is 44 procent het daar mee eens, 33 procent vindt dat het nog verder mag gaan en 19 procent is het ermee oneens. Circa 34 procent denkt dat deze maatregel de kans op terroristische aanslagen vermindert.

Een grote meerderheid steunt het voorstel om permanente veiligheidsgebieden, zoals Schiphol, aan te wijzen zodat daar preventief gefouilleerd mag worden. Volgens de onderzoekers is 69 procent het daar mee eens, vindt 18 procent dat het strenger kan en 12 procent is er tegen. Ruim de helft (54 procent) denkt dat de kans op terreuraanslagen door deze maatregel afneemt.

Ook wil het kabinet onder meer strafrechtelijke maatregelen nemen tegen mensen die terroristische misdrijven in het openbaar verheerlijken of goedpraten. Zeker 48 procent is daar ook voorstander van, 16 procent wil een strengere maatregel en 30 procent is er tegen. Een kleine minderheid (17 procent) gaat ervan uit dat deze maatregel de kans op terroristische aanslagen vermindert.

De helft van de Nederlanders denkt verder dat de kans (vrij) groot is dat er in ons land in de komende jaren een terroristische aanslag plaatsvindt. Ruim tweederde zou er bovendien geen bezwaar tegen hebben als van alle inwoners van Nederland biometrische gegevens zoals vingerafdrukken en een irisscan worden vastgelegd. Dat geldt ook voor DNA–materiaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer