Economie

Levensmiddelenfabrikanten waarschuwen voor gevolgen klimaatpakket

Fabrikanten van voedingsmiddelen waarschuwen voor enorme kostenstijgingen als gevolg van het voorgestelde nieuwe klimaatplan van het kabinet. Volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) stijgen de belastingen en heffingen met honderden procenten voor bedrijven die niet snel kunnen overschakelen van gas naar elektriciteit. Het gaat om aanvullende heffingen en een belastingverhoging op gas die aanstaande is als de kabinetsplannen doorgaan op Prinsjesdag.

ANP
19 June 2023 21:29Gewijzigd op 19 June 2023 22:08
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

„Dit is een maatregel die een averechts effect gaat hebben op de verduurzaming van industrie”, stelt de FNLI. De organisatie wijst erop dat ondernemers bijna nergens in Nederland kunnen overstappen van gas naar elektra door het overbelaste stroomnet. „Ondertussen gaan de lasten op gas de komende jaren wel met meer dan 1 miljard euro omhoog”, aldus de brancheorganisatie.

„Terwijl de bedrijven nog jaren moeten wachten op een aansluiting op het elektriciteitsnet, zal de investeringsruimte om te verduurzamen bij die bedrijven steeds kleiner worden door enorme belastingverhogingen. Precies het tegenovergestelde van het doel van het klimaatpakket van dit kabinet en de ambitie van de sector”, vervolgt de FNLI.

Onder meer broodbakkerijen, brouwerijen en zuivelbedrijven worden volgens de organisatie hard geraakt. Door de kabinetsmaatregelen is het straks niet meer rendabel om bepaalde producten nog te produceren, waarschuwt de belangenbehartiger.

De FNLI wil dat ondernemers die niet kunnen overschakelen naar elektriciteit omdat de infrastructuur niet op orde is, uitgezonderd worden van de verhoging van de belasting op gas.

Ondernemersorganisaties wezen er al eerder op dat duizenden bedrijven wel willen verduurzamen maar het nog niet kunnen, bijvoorbeeld omdat ze nog in de rij staan voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet. De Tweede Kamer praat binnenkort over de voorgestelde aanpak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer