Economieraming dnb

Economische groei valt fors terug

De Nederlandse economie heeft meer tijd nodig om weer op stoom te komen dan eerder werd verwacht. Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde halfjaarlijkse raming van De Nederlandsche Bank (DNB).

Redactie economie
19 June 2023 12:03Gewijzigd op 19 June 2023 12:06
DNB-president Knot. beeld ANP, Sem van der Wal
DNB-president Knot. beeld ANP, Sem van der Wal

Het bruto binnenlands product (de optelsom van wat we met elkaar verdienen) neemt dit jaar met 0,8 procent toe. Vorig jaar groeide de economie nog met 4,5 procent.

Die 0,8 procent groei in 2023 raamde DNB in december ook al. Maar de verwachting voor 2024 is nu behoorlijk naar beneden bijgesteld, van 1,6 procent naar 1,3 procent. Ook in 2025 blijft de economische groei met 1,5 procent beperkt.

Een belangrijke oorzaak van de afkoelende economie is de inflatie. Door de hogere energieprijzen zijn vrijwel alle goederen en diensten duurder (inflatie) geworden. De inflatie neemt inmiddels af doordat de Europese Centrale Bank de rente fors heeft verhoogd en huishoudens minder besteden. Vorig jaar ging het om 11,6 procent, dit jaar om 4,2 procent. Dat is nog steeds te hoog, stelt DNB, en ook de komende twee jaar ligt de geldontwaarding nog ruim boven de doelstelling van 2 procent. De prijsstijgingen zijn „hardnekkiger” dan eerder werd verwacht.

Daarom is het volgens DNB belangrijk dat de lonen niet te sterk toenemen. Op dit moment stijgen die in Nederland sterker dan in de omringende landen. DNB-president Klaas Knot brak eerder een lans voor een gematigde stijging met 5 tot 7 procent en waarschuwde voor het risico van een loon-prijsspiraal: een situatie waarin bedrijven prijzen verhogen om loonstijgingen op te vangen, waarna vakbonden weer hogere looneisen stellen. ”Haasje-over-dynamiek”, noemt DNB dat in zijn maandag uitgebrachte rapport.

Alternatief scenario

Omdat dit risico er wel degelijk is, heeft DNB een alternatief scenario doorgerekend waarin de inflatie langer aanhoudt en bovendien de energieprijzen weer oplopen. In dat geval komt de inflatie in 2024 uit op 6,8 procent. Huishoudens zien hun koopkracht dan „flink” afnemen, de economische groei valt verder terug naar 0,6 procent en de werkloosheid loopt op.

Een punt van zorg van DNB is dat de overheid te veel geld uitgeeft. Daarmee zit ze de bestrijding van de inflatie in de weg. Vorig jaar waren de inkomsten en uitgaven van de overheid in evenwicht. Dit jaar is het tekort 2,2 procent. Voor 2024 en 2025 raamt DNB een tekort van 2,7 procent. Dat is nog maar net onder de Europese norm van 3 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer