Zwitsers stemmen in referendum voor klimaatbeschermingswet
Het Zwitserse volk heeft in een referendum ingestemd met een wet voor klimaatbescherming. De wetgeving moet ervoor zorgen dat het land tegen 2050 klimaatneutraal is. Het voorstel werd gesteund door 59 procent van de kiezers.
Om het klimaatdoel te bereiken moet het gebruik van fossiele brandstoffen worden teruggebracht. Dat betekent dat Zwitserland minder afhankelijk moet worden van geïmporteerde energie en flink aan de slag moet met de ontwikkeling van duurzame energiebronnen in eigen land. Zwitserland haalt nu driekwart van zijn energie uit het buitenland. Het heeft zelf geen olie of gas. Voor de energietransitie wordt 3,2 miljard frank (bijna 3,3 miljard euro) voor een periode van tien jaar vrijgemaakt.
De wet, een afgeslankte versie, is eerder door het parlement goedgekeurd. De rechts-conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP) is tegen en had een referendum afgedwongen. De partij stelt dat de wetgeving leidt tot energietekorten en economische tegenslag. Voorstanders zeggen dat de klimaatwet nodig is om de energiezekerheid in het land juist te waarborgen en wijzen ook op de gevolgen in Zwitserland door de opwarming van de aarde.
De gletsjers in de Zwitserse Alpen hebben tussen 2001 en 2022 een derde van hun volume verloren. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft het smelten van de gletsjers op zowel korte als lange termijn economische gevolgen, bijvoorbeeld door het wegblijven van toeristen en te lage waterniveaus voor waterkrachtcentrales.
In Zwitserland worden regelmatig referenda gehouden. De bevolking heeft zondag ook ingestemd met de verhoging van belastingen voor grote internationale bedrijven naar minstens 15 procent. De regering wil de wet over bedrijfsbelastingen wijzigen zodat Zwitserland kan deelnemen aan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OCED). De belastingtarieven in Zwitserland zijn in sommige kantons relatief erg laag ten opzichte van andere landen en daarom aantrekkelijk voor multinationals.