Buitenland

Reeks aanslagen op Iraakse stemlokalen

Opstandelingen in Irak hebben binnen een etmaal in meerdere steden zeker dertien stemlokalen aangevallen. De rebellen willen verhinderen dat de Iraki’s zondag een parlement kunnen kiezen.

ANP
25 January 2005 19:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

Volgens de Iraakse politie zijn de stembureau’s bestookt met mortieren en raketten of opgeblazen met dynamiet. De materiële schade is groot. Bij de gebouwen gaat het meestal om scholen die dienstdoen als stemlokaal.

De groep van topterrorist Al–Zarqawi, een fanatiek tegenstander van de stembusgang, eiste de verantwoordelijkheid voor de acties op. Al–Zarqawi zelf had zondag de verkiezingen de oorlog verklaard. Door de aanslagen hoopt hij dat kiezers besluiten niet te gaan stemmen, zodat de verkiezingen mislukken.

Bij de volksraadpleging op 30 januari wordt een Nationale Assemblee gekozen, die een regering kiest en een nieuwe grondwet opstelt. De huidige regering is feitelijk aangesteld door de Amerikanen.

Volgens de Iraakse kiescommissie zullen de uitslagen van de parlementsverkiezingen binnen tien dagen bekend zijn. Minder dan een kwart van de Irakezen die in het buitenland wonen, liet zich als kiezer registeren. In totaal hebben tot dusver iets meer dan 255.000 Irakezen in veertien landen zich ingeschreven. De inschrijving, die met twee dagen werd verlengd, sloot dinsdagavond. Het uiteindelijke aantal geregistreerde kiezers in het buitenland zal de 275.000 niet overstijgen, is de verwachting.

De Internationale Organisatie voor Migratie, die is belast met de organisatie van de verkiezingen buiten Irak, dacht dat in totaal een miljoen Irakezen zich zouden inschrijven. Vorige week, halverwege de inschrijving, bleek echter al dat het niet echt storm liep bij de registratiekantoren.

Irak gaat niet alleen gebukt onder aanslagen om de verkiezingen te dwarsbomen. Ook het geweld tegen medestanders van de huidige machthebbers houdt aan. In en om de hoofdstad Bagdad vielen dinsdag zeker dertien slachtoffers.

In het oosten van Bagdad werden een rechter en diens zoon doodgeschoten. De aanslag op de rechter, tevens voorzitter van de nationale raad van magistraten, past in een reeks aanvallen op hoge Iraakse functionarissen in Bagdad. Eerder werden al de provinciaal gouverneur en de plaatsvervangend politiechef vermoord.

De functionarissen worden beschuldigd van verraad, omdat ze met de interim–regering samenwerken. Veel opstandige moslims zien die regering als een marionet van de „ongelovige" buitenlandse coalitietroepen.

Kort na de moord op de rechter kwam het tot rellen in de buitenwijk van Bagdad waar het slachtoffer woonde. Gewapende mannen raakten er slaags met Iraakse ordetroepen. Volgens Arabische media stierven zeker elf agenten. Ook zouden enkele opstandelingen zijn gedood.

Extremisten dreigden verder een ontvoerde Amerikaanse staatsburger te doden. Op een dinsdag verspreide videoband is een man te zien die zegt de Amerikaan Roy Hallums te zijn. „Mijn leven is in gevaar, omdat bewezen is dat ik voor de Amerikaanse troepen werkt", aldus de man, die in beeld een wapen tegen zijn hoofd krijgt gedrukt.

De 56–jarige Hallums was op 1 november ontvoerd. De video geldt als zijn eerste levensteken. Hij werkte voor een Saoedische firma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer