Kerk & religie

Ds. Van Leerdam: Steun na inbraak in Pauluskerk heel bemoedigend

Een inbraak in de Rotterdamse Pauluskerk leverde niet alleen veel schade op, maar bracht ook een stroom aan steunbetuigingen op gang. „Heel bemoedigend”, zegt predikant-directeur ds. Martijn van Leerdam.

15 June 2023 18:06Gewijzigd op 16 June 2023 16:43
De Pauluskerk in Rotterdam heeft als motto "Overwin het kwade door het goede". beeld RD, Anton Dommerholt
De Pauluskerk in Rotterdam heeft als motto "Overwin het kwade door het goede". beeld RD, Anton Dommerholt

Via een klapraam kropen twee personen in de nacht van zaterdag op zondag de Pauluskerk, een diaconaal centrum in Rotterdam, binnen. Bij de inbraak verdwenen enkele laptops en „hooguit een paar honderd euro”. Intussen was de schade groot. Zo werden acht zware branddeuren vernield, evenals een aantal ramen en kasten.

Om de eerste kosten te dekken, startte de Pauluskerk maandag een crowdfundingsactie. Het doel –15.000 euro– werd in korte tijd behaald, waarna de teller bleef oplopen. Inmiddels is de actie stopgezet, zegt ds. Van Leerdam, sinds 1 mei predikant-directeur van de Pauluskerk.

Wat trof u zondagochtend aan toen u bij de kerk kwam?

„Onze vrijwillige koster kwam tussen halfacht en acht uur als eerste bij de kerk. Hij zag deuren die normaal op slot zitten wijd open staan en trof vooral veel glas aan. Binnen was het op een aantal plaatsen, onder meer in de beide keukens en in ruimtes met archiefkasten, een enorme bende.

Ik had een vrije zondag, maar toen ik van de inbraak hoorde, ben ik snel naar de kerk gegaan. Toen ik daar aankwam, waren er binnen al mensen rommel aan het opruimen. Een van onze vrijwilligers deelde buiten koffie en eierkoeken uit aan vaste bezoekers: mensen die dakloos zijn of andere problemen hebben. De kerkdienst kon niet doorgaan, omdat het juist op de etage van de kerkzaal een grote puinhoop was en de politie sporenonderzoek moest doen. We hebben onze bezoekers daarom naar naburige kerken verwezen.”

Hoe reageerden de vaste bezoekers op de inbraak?

„Teleurgesteld en ontdaan. Mensen zeiden: „Je bijt toch niet in de hand die je te eten geeft?” Woensdag hebben we het er in het kerkcafé –een gespreksgroep– ook over gehad. Het ging bijvoorbeeld over de vraag: hoe ga je ermee om als er zulke lelijke dingen gebeuren? Veel bezoekers hebben in hun leven wel meer meegemaakt dan dat er een keer is ingebroken. Als je dan gaat kijken naar traditionele christelijke noties zoals verzoening, vergeving en naastenliefde wordt het spannend.

Ook als er moeilijke dingen gebeuren, moet je proberen er met elkaar iets van te maken. Dat houden we onze bezoekers voor, maar het geldt ook voor onszelf. Het motto van de Pauluskerk is niet voor niets ”Overwin het kwade door het goede”.”

Hebt u een idee wie de daders zouden kunnen zijn?

„Daar kan ik niet over speculeren. De Pauluskerk is zeven dagen per week van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds open. Er lopen elke dag behoorlijk wat mensen binnen. Het zou best kunnen zijn dat de daders hier vaker komen, maar het kan ook om willekeurige boeven gaan.”

Wat zou u tegen de inbrekers willen zeggen?

„Dat ze hier nog steeds welkom zijn, maar dat we wel graag een goed gesprek willen voeren over wat er is gebeurd. We kunnen dit niet zomaar laten passeren. Elke misdaad vraagt om een passende straf. Een van onze bezoekers zei: „Geef ze maar een taakstraf. Zet ze in de keuken, waar elke dag eten wordt klaargemaakt en uitgedeeld”. Veel van onze bezoekers hebben ook domme dingen gedaan –wie doet dat nu nooit?– en als ze hun leven op orde krijgen, worden sommigen hier vrijwilliger.”

Hoe kijkt u terug op de crowdfundingsactie?

„De reacties hebben ons blij verrast. We wisten dat de Pauluskerk een instituut is in Rotterdam, maar dat we binnen 24 uur zo veel respons kregen, is heel bemoedigend. Het ging niet alleen om donaties, maar ook om andere steunbetuigingen. Ondernemers gaven aan dat ze iets voor ons willen betekenen en politieke partijen waarmee we weleens overhoop liggen, leefden met ons mee.

We weten nog niet precies hoe groot de schade is. Die moet getaxeerd en gerepareerd worden, en we moeten de kleine letters bij de verzekeraar nog goed doornemen. Het doel van de crowdfunding was 15.000 euro in te zamelen, als een eerste bijdrage in de kosten. Dat bedrag werd al heel snel overschreden. Toen we op 28.000 euro zaten, hebben we de actie stopgezet. Als de bijdrage van de verzekering meevalt en we uiteindelijk door de crowdfunding geld overhouden, kunnen we daarmee enkele andere zaken in de kerk aanpakken, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming.”

Ds. Martijn van Leerdam over de inbraak in de Pauluskerk, diaconaal centrum in Rotterdam

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer