Huismerkcosmetica Trekpleister als slechtste uit de bus
De cosmeticaproducten van het huismerk van drogisterijketen De Tuinen bevatten de minste hormoonverstoorders, die van De Trekpleister de meeste. In bijna alle geteste cosmetica (52 van de 55), variërend van aftershave, bodylotion tot babybillendoekjes en shampoos, zitten dit soort stoffen die schadelijk kunnen zijn.
Dit blijkt uit de Grote Gif(vrije) Cosmeticatest van Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie. Zij beginnen dinsdag een campagne voor schone cosmetica. In hun opdracht onderzocht TNO 55 cosmeticaproducten, op vier groepen hormoonverstoorders: ftalaten, parabenen, synthetische muskverbindingen en triclosan. Ftalaten, bedoeld om geurstoffen te fixeren, worden het meest aangetroffen.
Uit de test bleek dat slechts drie shampoos vrij waren daarvan. Alle andere artikelen bevatten een of meer hormoonverstoorders. Volgens milieuprofessor Reijnders, medewerker van Natuur en Milieu, is juist zo’n cocktail van gelijkwerkende stoffen het probleem.
Hij botst daarom met de Voedsel en Warenautoriteit (VWA), die producten of stoffen als veilig bestempelt, zoals vorig jaar augustus nog de Scoubidou–touwtjes na een alarmerend onderzoek. De term veilig vindt Reijnders misleidend. De VWA, die toeziet op handhaving wetten, zou moeten zeggen dat stoffen of producten aan de normen al of niet voldoen. „We zijn de gevangene van een dom opererende overheid", aldus Reijnders.
Van de geteste hormoonstoffen zijn schadelijke effecten voor vruchtbaarheid en voortplantingsorganen aangetoond. Bij jongetjes kunnen plasbuisafwijkingen ontstaan, aldus Reijnders. Tevens is er een verhoogde kans op astma en enkele vormen van kanker.
Of individuele consumenten schadelijke gevolgen ondervinden, hangt af van de hoeveelheid die zij via cosmetica binnenkrijgen. Een directe relatie met bepaalde ziekten is moeilijk te bewijzen. „De kans op schade is echter aanzienlijk", meldden Natuur en Milieu en Milieudefensie. Onderzoek wijst uit dat het lichaam veel van deze stoffen bevat. Tijdens de zwangerschap en via moedermelk kan het (ongeboren) kind eraan worden blootgesteld.
Natuur en Milieu en Milieudefensie willen helemaal af van hormoonverstoorders in cosmetica. Voor alle stoffen bestaan alternatieven die alleen soms wat duurder zijn. Dat gebeurt ook al wel. Triclosan, een antibacterieel en schimmelbestrijdend middel, komt nauwelijks nog voor, maar was ooit een wijdverbreide stof die het eerst in Colgate–tandpasta voorkwam. Daar is het allang uit. Ook muskusgeurtjes bevatten conserveermiddelen die gemakkelijk zijn te vervangen.
In het onderzoek zaten A–merken van onder andere Unilever, Procter