Moordzaak Nienke moet opnieuw
De strafzaak tegen C.B., veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens onder meer de moord op de 10–jarige Nienke Kleiss, moet opnieuw. In de zaak zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen die in een eerder stadium hoogstwaarschijnlijk voor B. tot een vrijspraak zouden hebben geleid.
Dit heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Met de beslissing wees het hoogste rechtscollege verzoeken tot herziening van de zaak van zowel het openbaar ministerie als B. en zijn advocaten toe. De Hoge Raad heeft het gerechtshof in Amsterdam aangewezen als het college dat het proces over moet doen. B. werd in 2002 in hoger beroep veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag.
De nieuwe feiten waren een bekentenis van een nieuwe verdachte en DNA–bewijs. Op het lichaam van Nienke gevonden DNA–sporen bleken op deze verdachte, W.H., ter herleiden.
Nienke Kleiss werd in juni 2000 in het Beatrixpark in haar woonplaats Schiedam verkracht en vermoord. Haar vriendje Maikel (11), die ernstig werd mishandeld, bracht het er op het nippertje levend vanaf. Enkele maanden later arresteerde de politie C.B., van wie bekend was dat hij pedoseksuele neigingen had. Een bekentenis deed B. de das om. Dat hij deze later weer introk, mocht niet baten.
Na zijn veroordeling in Den Haag verwierp de Hoge Raad een beroep in cassatie en een herzieningsverzoek. In augustus arresteerde de politie W.H. op verdenking van twee zedenmisdrijven. Tijdens een verhoor bekende H. de moord op Nienke en de poging daartoe op haar kameraadje. Het openbaar ministerie (OM) zette een nieuw onderzoek in gang om de bekentenis van H. te staven. Vrijwel onomstotelijk bewijs werd geleverd toen bleek dat DNA–sporen op het lichaam van Nienke bleken te passen bij het genetisch profiel van H.
Kort daarop schorste het openbaar ministerie de tenuitvoerlegging van de straf van B., die daardoor in december vrijkwam. Hij zal een verzoek tot schadevergoeding indienen. Dit kan echter pas als het hof in Amsterdam aan het eind van de herzieningsprocedure tot een vrijspraak is gekomen. Die vrijspraak is zo goed als zeker. Het hof moet de hoogte van de vergoeding bepalen.
Het OM heeft na de doorbraak in de zaak gemeld dat het zal reconstrueren en evalueren hoe het tot een veroordeling van B. heeft kunnen komen. Diverse deskundigen, rechtspsycholoog P. van Koppen voorop, hebben zich in de loop der jaren zeer negatief uitgelaten over de kwaliteit van het onderzoek tegen B., doch vonden bij de autoriteiten geen gehoor.
Straks zal zich naar alle waarschijnlijkheid de unieke situatie voordoen dat de zaak–Nienke Kleiss het onderwerp is in twee strafprocessen: de berechting van W.H. voor de rechtbank in Rotterdam en de berechting van C.B. voor het hof in Amsterdam.
B. was dinsdag niet aanwezig bij de uitspraak van de Hoge Raad. Zijn raadsman J. Taekema toonde zich weinig verrast met de beslissing en is vol vertrouwen over de goede afloop voor zijn cliënt.