Binnenland

Veel plannen voor duurzame warmte zijn nog vaag volgens PBL

Terwijl de elektriciteitsproductie snel duurzamer wordt door de aanleg van windmolens en zonnepanelen, blijven veel plannen voor het vergroenen van de warmtevoorziening nog vaag.

Redactie binnenland
13 June 2023 12:06
Een warmtepomp in een woning in Heemskerk.  beeld ANP, Sander Koning
Een warmtepomp in een woning in Heemskerk.  beeld ANP, Sander Koning

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) analyseerde 338 warmteplannen van Nederlandse gemeenten. De belangrijkste conclusie van het rapport dat dinsdag verscheen: veel plannen zijn nog „voorwaardelijk en weinig concreet”.

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het aardgasvrij verwarmen van woningen. Dat is in 2019 zo afgesproken in het Nederlandse klimaatakkoord. Omdat harde doelen en vaste formats ontbreken, hebben gemeenten hun plannen op dit terrein op „zeer uiteenlopende wijze ingevuld”, stelt het PBL vast. Dat maakt een vergelijking lastig.

Uit de veelvoud van plannen valt wel op te maken dat de meeste gemeenten (70 procent) duidelijk onderschrijven dat de gebouwde omgeving aardgasvrij moet worden. Wijken moeten de komende jaren steeds meer worden verwarmd op een duurzame manier. Dat kan bijvoorbeeld met stadsverwarming die draait op hernieuwbare bronnen, of met warmtepompen. Nu worden de meeste huizen en kantoren nog verwarmd met cv-ketels op aardgas. Bij de verbranding daarvan komt CO2 vrij en die uitstoot draagt bij aan klimaatverandering.

Tijdpad ontbreekt

Volgens de analyse vallen inmiddels 6,9 miljoen van de 9 miljoen woningen en andere gebouwen in Nederland onder minstens één verduurzamingsplan. Van die panden moeten er in 2030 1,7 miljoen zijn aangepakt, maar slechts een kwart daarvan gaat nu richtig de uitvoeringsfase. De meeste plannen zijn nog „weinig concreet”. Een tijdpad ontbreekt in veel gemeentelijke plannen, driekwart bevat ook geen duidelijk meetbaar doel. Volgens het PBL zullen de gemeentelijke plannen maar een beperkte bijdrage leveren aan de landelijke klimaatdoelstellingen voor 2030.

Uit de plannen die wel concreet zijn gemaakt, blijkt dat gemeenten veel mikken op het uitbreiden of aanleggen van warmtenetten. Daarna volgen warmtepompen, zowel hybride exemplaren die op koude dagen nog wat aardgas gebruiken als volledig elektrische modellen.

Volgens het rapport blijkt dat gemeenten bij de uitvoering van hun plannen afhankelijk zijn van het wegnemen van diverse obstakels. Gemeenten zien bijvoorbeeld nog problemen met de financiering. Ze hebben ook behoefte aan „een duidelijk kader”. Volgens het PBL kijken gemeenten hierbij vooral naar het Rijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer