Binnenland

Voor racisme veroordeelde agent gaat bij vreemdelingenpolitie werken

Een politieagent die is veroordeeld voor een racistische belediging heeft een nieuwe leidinggevende functie gekregen bij de vreemdelingenpolitie. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van het AD.

ANP
13 June 2023 10:11Gewijzigd op 13 June 2023 15:18

Twee jaar geleden legde de politierechter de agent een boete van 250 euro op omdat hij bij een uit de hand gelopen aanhouding een racistisch scheldwoord gebruikte. Dat gebeurde nadat de politie was afgekomen op een melding van geluidsoverlast. Toen de agenten het aan de stok kregen met een omstander die zich ermee bemoeide, sloeg de vlam in de pan.

Bij de poging tot aanhouding van de omstander ontstond een vechtpartij tussen drie gezinsleden die de man kenden en de agenten. Op een beveiligingscamera was te horen dat een van de agenten het racistische scheldwoord gebruikte. Politiechef Fred Westerbeke van Rotterdam bood vorig jaar excuses aan voor het racistische incident.

Justin Kötter, advocaat van het gezin dat is uitgescholden, vindt de benoeming van de agent „onbegrijpelijk”. „Maar tegelijkertijd verbaast het me ook weer niet, omdat politie en justitie altijd ontkend hebben.”

„We begrijpen dat deze situatie verschillende emoties en vragen oproept”, laat een woordvoerder van de politie weten. De belediging had volgens de politie „nooit mogen gebeuren”. „Wij hebben hier altijd nadrukkelijk afstand van genomen en onze excuses voor aangeboden.”

De agent heeft gesolliciteerd op de functie en is daarna door een commissie van zes leden en een teamchef geselecteerd. „In deze procedure heeft hij gereflecteerd op dit verleden. Hij heeft zes maanden de tijd om te laten zien of hij in staat is op een goede manier leiding te geven.” De medewerker krijgt een tweede kans omdat dit volgens de woordvoerder „naast het stellen van de norm en het nemen van passende maatregelen ook hoort bij het zijn van een lerende organisatie”.

De vreemdelingenpolitie doet onderzoek naar de identiteit en de verblijfsrechtelijke status van vreemdelingen. De afdeling onderzoekt ook grootschaliger criminaliteit, zoals mensenhandel, mensensmokkel en identiteitsfraude.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer