Kabinet: Straatverbod voor mogelijke terrorist
Als van mensen vermoedt wordt dat ze terreurdaden aan het voorbereiden zijn, kan hun binnenkort een verbod opgelegd worden om in de buurt van bepaalde gebouwen of personen te komen.
Zij mogen zich dan bijvoorbeeld niet meer vertonen in de buurt van Schiphol of het gebouw van de Tweede Kamer. Dat is een van de maatregelen die de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken aankondigen in de brief over terrorismebestrijding die ze maandag aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Verdachte figuren kan ook een meldplicht worden opgelegd. De verdenking van terrorisme is dan niet sterk genoeg om ze strafrechtelijk te vervolgen maar hun kan straks wel de plicht worden opgelegd om zich periodiek op het politiebureau te melden.
Verder zullen Donner en Remkes de inlichtingen-, beveiligings- en opsporingsdiensten drastisch uitbreiden. Ze krijgen er de komende vijf jaar bijna 600 arbeidsplaatsen bij.
Ook hebben de bewindslieden Schiphol aangewezen als permanent veiligheidsgebied. Dat betekent dat politie en marechaussee op het hele terrein van de luchthaven, inclusief het publieke gedeelte, preventief mogen fouilleren. Ook op de overige internationale luchthavens in Nederland krijgen de autoriteiten die bevoegdheid binnenkort.
Een van de andere maatregelen is de invoering in maart van een systeem van kleurcodes die horen bij een terroristische dreiging. Het zogeheten alerteringssysteem telt drie kleurcodes: geel (lichte dreiging), oranje (matige dreiging) en rood (hoge dreiging). Vooral Schiphol, de Nederlandse Spoorwegen, de gemeente Rotterdam en drinkwater- en elektriciteitsbedrijven krijgen ermee te maken. Op basis van de code moeten ze bepaalde beveiligingsmaatregelen nemen.
De partijen in de Tweede Kamer reageren verdeeld op de voorstellen van het kabinet. Het CDA prijst de „indrukwekkende reeks maatregelen.” De VVD noemt de voorstellen „bemoedigend” en vindt dat het kabinet op de goede weg is. De liberalen waren tot nu toe niet tevreden over de terreuraanpak van het kabinet. Het nieuwe pakket aan maatregelen lijkt aan de wensen van Van Aartsen en de zijnen tegemoet te komen.
Coalitiepartij D66 plaatst kritische kanttekeningen bij het geheel. D66’er Dittrich waarschuwt dat de vrijheden van de hele bevolking niet in de knel mogen komen. Mensen die nog niet verdacht zijn van een misdrijf, kunnen straks een verbod opgelegd krijgen. Dat vindt Dittrich erg ver gaan.
De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn nog niet tevreden over de aanpak van terreur. „Aan de eerdere kritiek van wel woorden en geen daden is nog maar gedeeltelijk tegemoetgekomen”, concludeert PvdA-kamerlid Van Heemst. De bedoelingen zijn volgens hem goed, maar het kabinet blijft nog te veel steken in vaagheden.
Donner erkende maandag in een toelichting dat bij bepaalde maatregelen aan fundamentele vrijheden van mensen gekomen kan worden. Hij wees erop dat het strafrecht langzaam aangepast wordt aan de huidige tijd. Justitie kan zich steeds pro-actiever opstellen om misdrijven te voorkomen.
De minister noemde het voorbeeld van iemand die heeft deelgenomen aan een trainingskamp van extremisten in Pakistan. Zoiets is volgens de wet niet verboden, maar kan toch aanleiding vormen om iemand „beter in de gaten te houden.” Een dergelijk persoon zou bijvoorbeeld het verbod kunnen krijgen om zich in de buurt van Schiphol of van het Binnenhof te bevinden. Ook zou hij verplicht kunnen worden zich regelmatig op het politiebureau te melden.
De fracties zijn overigens tevreden over de personele uitbreiding van de inlichtingen- en opsporingsdiensten. Het kabinet heeft daar volgend jaar 48 miljoen euro voor gereserveerd. Dat bedrag loopt op tot meer dan 95 miljoen euro in 2009. Aangevuld met al eerder toegezegd geld gaat het om ongeveer 130 miljoen euro per jaar.