Waterpeil Rijn daalt deze week verder, maar nog niet extreem laag
Het waterpeil van de Rijn zal deze week verder dalen, verwacht Rijkswaterstaat, en onder de 8 meter boven NAP bij Lobith terechtkomen. Dat is laag voor de tijd van het jaar en veel lager dan gemiddeld, maar nog niet extreem laag. In het recorddroge jaar 1976 en ook in 2020 en 2022 was de waterstand in de grote rivier op dit moment nog een stuk lager. De Rijn profiteert nu van smeltwater uit de Alpen en regen die mogelijk later in de week in het stroomgebied in Duitsland gaat vallen.
De waterstand van de Rijn zakt op dit moment met ongeveer 5 centimeter per dag. Rond komend weekeinde voert de rivier bij Lobith minder dan 1300 kubieke meter water per seconde af. Gewoonlijk is dat het moment dat de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) gaat kijken of er extra maatregelen nodig zijn om overal over voldoende water te kunnen blijven beschikken. Maar omdat de grondwaterstand overal nog normaal tot zelfs aan de hoge kant is door het natte voorjaar is dat volgens de LCW nog niet nodig.
Voldoende afvoer van de grote rivieren is onder meer belangrijk om verzilting van West-Nederland tegen te gaan. Water in de rivieren houdt de instroom van zoutwater uit zee tegen.
Ook de waterstand in de Maas daalt. Rijkswaterstaat denkt dat het peil de komende twee dagen ongeveer gelijk zal blijven.