Natuurorganisaties blij dat uitkoop piekbelasters nu echt begint
Natuurorganisaties zijn blij met het openstellen van de regelingen voor boeren die relatief veel stikstofneerslag op natuurgebieden veroorzaken. „Een eerste lichtpuntje in dit zware dossier” noemen Natuur & Milieu en Natuurmonumenten de regelingen die de overheid maandag bekendmaakte.
Zogeheten piekbelasters kunnen hun bedrijf laten uitkopen voor een hoger bedrag dan de marktwaarde. Het kabinet wil boeren die doorgaan helpen bij het verminderen van hun stikstofuitstoot door innovaties, of bij het verplaatsen van het boerenbedrijf. Als voor de regelingen niet genoeg animo is, ligt voor boeren wel dwang op de loer.
De natuurorganisaties zijn „tevreden dat de piekbelastingsaanpak nu echt start”. Dat is hoognodig, zeggen ze, want de natuur „gaat gebukt onder de aanhoudende stikstofneerslag en kan niet langer wachten”.
„Elke dag uitstel maakt natuurherstel moeilijker, duurder en uiteindelijk onmogelijk”, voegen Natuurmonumenten en Natuur & Milieu eraan toe. De regelingen geven volgens hen ademruimte aan de natuur en duidelijkheid aan boeren.
Deze en andere natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WWF), gaan tevens maandag in gesprek met minister van Landbouw Piet Adema over het landbouwakkoord-in-wording. Bij de moeizame onderhandelingen over dit akkoord, dat duidelijkheid moet bieden over de toekomst van de Nederlandse landbouw, zit vanuit ‘groene’ hoek alleen LandschappenNL aan tafel. Diverse andere natuurclubs willen de minister nog eens duidelijk meegeven welke punten zij belangrijk vinden.
De organisaties leggen sterk de nadruk op natuurherstel en de transitie naar een duurzame landbouw. Het aantal dieren per hectare moet wat hen betreft omlaag en boeren moeten een goede beloning krijgen voor landschapsbeheer. Boeren die hun grond minder intensief gaan gebruiken om een belangrijke bijdrage te leveren aan natuur, klimaat en schoon water, moeten daarvoor worden gecompenseerd, vinden de organisaties.
Er staat veel op het spel: „Het landbouwakkoord moet erop toezien dat doelen voor stikstof, klimaat en water worden gehaald”, klinkt het. Mocht het landbouwakkoord er niet komen, dan moet het kabinet volgens Natuur en Milieu, WWF en de andere organisaties snel werk maken van eigen plannen voor natuurherstel.