De keizer die was
Overal beestjes, en ze maken een beeld. Het is het hoofd van Hadrianus, die 21 jaar keizer was van het Romeinse Rijk. Van zijn beeltenis is een kopie gemaakt, driedimensionaal geprint.
Het beeld wordt gebouwd door bijen. Zij produceren de was waarmee de replica vorm krijgt. Over die vorm wordt kokend brons gegoten. Het is een techniek die allang niet meer wordt gebruikt, maar die nu weer wordt uitgeprobeerd. De Slowaakse kunstenaar en ontwerper Tomas Libertiny werkt daarbij samen met de Israëlische imker Rafi Nir en curator Dudi Mevorach van het Israël Museum in Jeruzalem. Het nieuwe model zal over enkele maanden naast het originele beeld van Hadrianus te zien zijn.
Hadrianus wordt omschreven als een wijs en vredig keizer, maar daar dachten de Joden anders over. Onder Hadrianus was de Joodse godsdienst verboden en hij probeerde van Jeruzalem een Griekse stad te maken. Onder leiding van Sjimon bar Kochba kwamen de Joden ertegen in opstand, maar Hadrianus maakte er korte metten mee. De Romeinen doodden 580.000 Joden. Een rabbijn werd levend gevild. Het hoofd van Bar Kochba werd als trofee aan de keizer getoond.
Na de strijd waren er nauwelijks Joden meer in Judea. Daaraan kunnen de Joden terugdenken bij dit beeld. Van de keizer die was. Want zijn bewind ging voorbij, maar in Judea wonen weer vele Joden.