Binnenland

‘Hotspots’ van schadelijke rivierkreeften gezocht

De partijen die de uitheemse rivierkreeften in Nederlandse wateren aanpakken, onderzoeken nu op welke plekken in het land de beestjes vooral voorkomen en waar ze de meeste schade veroorzaken. Op die hotspots gaan ze gericht op jacht naar de kreeften, die zorgen voor verslechtering van de waterkwaliteit. In de Krimpenerwaard vond onlangs het laatste deel van een driejarige proef plaats met het gericht wegvangen van rivierkreeften.

ANP
9 June 2023 13:12Gewijzigd op 9 June 2023 13:34

De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Infrastructuur en Waterstaat hebben samen met onder meer de Unie van Waterschappen, de provincies, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, LTO en Sportvisserij Nederland twee jaar geleden een plan van aanpak gemaakt. Tijdens een recent overleg spraken ze af dit plan sneller uit te voeren. Zo gaan ze inventariseren welke gebieden prioriteit krijgen bij de aanpak en komt er een gesprek over de vraag wie de bestrijding van de rivierkreeften gaat financieren.

Rivierkreeften graven holen, woelen in de bodem, knippen waterplanten weg en eten planten en dieren op. Daardoor kan helder water vertroebelen en de soortenrijkdom afnemen. Dat is volgens experts slecht voor vissen, amfibieën, kevers en vogels.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft onlangs een proef afgerond met het „gericht en intensief” vangen van kreeften in de Krimpenerwaard, een gebied in het Groene Hart. Volgens het hoogheemraadschap bleek uit de eerste resultaten van de proef dat het onderwaterleven in de veenpolder erop vooruit is gegaan.

Minister Christianne van der Wal (Natuur) stuurde onlangs een brief naar de Tweede Kamer over de aanpak van de rivierkreeften. Ze gaf daarin aan dat wordt gewerkt aan een speciaal vangtuig, waarmee heel selectief de uitheemse rivierkreeft uit het water kan worden gehaald. „Daarmee vervalt de problematiek van de schade door bijvangsten van vissen en amfibieën zoals die geldt voor fuiken”, aldus Van der Wal. Volgens de minister wordt het kreeftenvangtuig deze zomer in de praktijk getest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer