Buitenland

Pizza met zuurkool: een lokaal succes in Italië

Een Duits echtpaar streek 23 jaar geleden in Italië neer. Ze verdienen de kost met het verkopen van pizza’s aan Italianen. Zelfs pizza’s belegd met zuurkool doen het goed.

Redactie buitenland
8 June 2023 20:14

Thomas Hartke en Irene Horbrand, beiden geboren in de jaren 60 en afkomstig uit München, gingen bijna vijftig jaar geleden voor het eerst met vakantie naar het Zuid-Europese land. Dat schrijft CNN Travel, dat op het Duitse stel stuitte in Ligurië, in het noordwesten van Italië.

Steeds bezochten de twee het landelijk gelegen dorp Airole. „We raakten verliefd op het plaatsje toen we het in 1975 voor de eerste keer bezochten”, vertelt Thomas tegenover CNN Travel. „We kwamen vele keren terug en toen, 23 jaar geleden, bleven we voorgoed.”

Airole telt 450 inwoners, onder wie 150 buitenlanders. De dorpelingen zijn vriendelijk en gastvrij, aldus het Duitse koppel. In 2016 namen ze de pizzeria in het dorp over. Het verkrijgen van vergunningen kan in Italië een probleem zijn. Daarom stelde Thomas zich hulpeloos op toen hij het gemeentehuis binnenstapte: „Ik ben een domme Duitser, ik weet niet wat ik moet doen.” In een handomdraai had hij de benodigde papieren.

Kopzorgen bezorgde het stel het bereiden van pizza’s, goede pizza’s. Nederlanders spreken over het weer, Italianen hebben het over het eten, urenlang. En van hun gerechten moet een buitenstaander afblijven. Thomas en zijn vrouw gingen de uitdaging niet uit de weg. „En onze moed werd beloond. Klanten waarderen onze pizza’s. Zelfs locals komen hier.”

Pizza Maxima

Thomas bedient, zijn vrouw staat in de keuken. ‘s Avonds van zes tot tien uur bakt Irene zestig pizza’s, alleen. Haar man wil ze niet in de keuken zien. Als een soort eerbetoon aan hun oude vaderland belegt Irene een van de pizza’s met zuurkool, worst en kalfsschenkel. Pizza Thomas bestaat uit tomatensaus, kappertjes, tonijn en ham. Geen mozzarella, want daar houdt Thomas niet van. Irene: „We waren bang dat gasten zouden walgen van ham en tonijn, maar ze vonden het geweldig. Het is een unieke pizza die je alleen hier vindt.”

Voor de Nederlandse gemeenschap in Airole staat Pizza Maxima op de menukaart. Die wordt bereid met mozzarella, brie, spek en noten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer