Binnenland

Rijssen-Holten peilt behoefte aan wijkraden

Het is onduidelijk of met het instellen van wijkraden in de gemeente Rijssen-Holten in een behoefte wordt voorzien. De fracties van het CDA en de PvdA zijn voorstander. Maar op een open bijeenkomst rezen maandagavond vooral vragen.

Van onze correspondent
25 January 2005 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

Tijdens de bijeenkomst ging in de raad in discussie met burgemeester B. Koelewijn en wethouder Openbare Werken J. Ligtenberg. Ir. F. Kramer van de gemeente Ede was als deskundige uitgenodigd. Ede heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan met wijkgericht werken.

Volgens de fracties van het CDA en de PvdA zijn wijkraden nodig om burgers meer bij het reilen en zeilen in hun wijk te betrekken. Wethouder Ligtenberg stelde daarop dat de gemeente al wijkgericht bezig was.

„Het gaat in feite om de verhouding tussen de burger en de plaatselijke overheid. We proberen daar op lokaal niveau maatwerk te leveren. We hebben nog geen wijkraden, maar we kennen al wel sinds jaar en dag wijkavonden. De laatste keer waren die georganiseerd volgens een nieuwe opzet, waarbij wijkbewoners bij allerlei informatiestands terechtkonden. Voordat we plannen definitief maken, leggen we die bovendien aan de burgers voor. Dat gebeurde onder andere voorafgaande aan de reconstructie van stadsbleek De Weijerd”, aldus Ligtenberg.

Adjunct-directeur openbare werken ing. H. van Veen legde vervolgens uit dat Rijssen-Holten inmiddels is verdeeld in drie wijken waarin wijkopzichters actief zijn. Verantwoordelijk ambtenaar J. Korenromp vertelde hoe een burgercomité succesvol was betrokken bij de facelift van de Holtense wijk De Haar. Daarna legde Kramer uit hoe het wijkgericht werken in Ede gestalte heeft gekregen.

Burgemeester Koelewijn nodigde de fractieleiders H. Dul (CDA) en R. Delahaije (PvdA) uit hun wensenpakket kenbaar te maken. Dul zou willen dat hardrijders in een wijk worden aangesproken door een eventuele wijkraad. „Ook mensen die het onkruid in hun tuin welig laten tieren, moeten worden aangesproken”, zei hij.

Delahaije zou willen dat de buurt ook in sociaal-maatschappelijk opzicht betrokken wordt bij het wel en wee van de leefomgeving. G. Kreijkes (SGP) toonde zich beducht voor het risico om problemen te maken die er niet waren, VVD’er F. Noordam typeerde de CDA-benadering als „heel erg eng.”

Raadslid Veneklaas van Gemeentebelangen wil eerst onderzocht hebben of de bevolking wel zitting wil nemen in de wijkraden. „Zo niet, dan moeten we er niet aan beginnen,” aldus Veneklaas.

Aan het eind van de bijeenkomst concludeerde burgemeester Koelewijn dat de gemeente het op dit moment nog niet zo gek doet. „Bovendien proef ik dat de gemeenteraad geen zwaar geïnstitutionaliseerde wijkraden wil, maar het meer zoekt in de richting van contactgroepen. Ik kom op de zaak terug”, aldus Koelewijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer