Vijlbrief dubt nog over aanpak schade
Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning.
Die toezegging deed verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) woensdag in het Kamerdebat.
Het is vrijwel zeker dat het kabinet zal besluiten de grens op te trekken naar 60.000 euro. Vijlbrief adviseerde woensdag namelijk positief over een motie van CDA en D66 waarin de partijen dat voorstel doen. De verwachting is dat de Kamer het voorstel van de twee dinsdag zal steunen.
Vijlbrief denkt verder aan het optuigen van speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.
Kamerbreed zijn er veel zorgen over de 40.000 euro-regeling, die bedoeld is om het schadeherstel te versnellen, maar volgens kenners juist tot nieuwe problemen en rechtsongelijkheid kan leiden.
Vijlbrief benadrukte woensdag dat nu al bijna alle schades onder de voorgestelde regeling vallen, maar sprak toch van „een gat in de plannen”. De „taskforces” waar Vijlbrief aan denkt, gaan „van deur tot deur om complexe gevallen op te lossen”. Hij verzekert dat ze ook „voldoende geld en voldoende mandaat” meekrijgen om dat ook daadwerkelijk te doen. „Dat geld is er”, zei de staatssecretaris. En als dat toch niet voldoende blijkt, „dan geven we gewoon meer geld”.
Dat in complexe gevallen de oorzaak van de schade wél moet worden vastgesteld, zegt Vijlbrief niet te kunnen veranderen. „Het gaat om hele grote bedragen die uit de staatskas moeten worden betaald.” Maar hij benadrukt wel dat ook in deze gevallen „heel anders” gekeken zal worden dan in het verleden. „Geen vijf experts, geen hoger beroep, geen landsadvocaat.”
Vijlbrief twijfelt nog of ook oude meldingen van schade onder de grens (van 40.000 dan wel 60.000 euro) onder het soepelere regime vallen. Het vraagstuk over terugwerkende kracht is een „dilemma”, benadrukte de bewindsman, die hier na de zomer een besluit over verwacht te nemen. Woensdag wilde hij de Kamer nog niets beloven, uit angst om „in een uitvoeringsmoeras” te stappen. De vergoeding van immateriële schade kan volgens de staatssecretaris wel makkelijker worden geregeld met terugwerkende kracht.
Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil via een heffing alsnog hun deel te laten betalen van de schade als gevolg van de gaswinning wijst de bewindsman niet op voorhand af. Woensdag benadrukte hij wel dat hij nog met beide in gesprek is. Een eindoordeel over het voorstel van de linkse partijen wil hij pas vellen nadat duidelijk is dat zo’n heffing ook juridisch kan. „Ik moet niet iets beloven dat niet kan”, zei Vijlbrief woensdag in het debat.