Run provincies op transitiefonds
Overijssel vreest dat de 24,3 miljard euro die het Rijk reserveert voor de aanpak van het landelijk gebied veel te weinig is. Gelderland claimt alvast een „substantieel deel”.
De Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (Landbouw en Natuur) noemde de opgaven woensdag tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten „groot en zeer ambitieus”. „Vanuit provincies als Noord-Brabant en Friesland zijn al zeer stevige bedragen gekomen om dit voor elkaar te krijgen. Ik vermoed dat er nog zoveel verzoeken en plannen bij komen, dat er vanuit Den Haag misschien wel meer geld moet komen om dit allemaal te realiseren.”
De twaalf provincies moeten voor 1 juli bij het Rijk een concept indienen van hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Hierin beschrijven ze hoe ze de doelen voor natuur, stikstof, water en klimaat denken te gaan halen. Het Rijk heeft hier een transitiefonds voor opgezet van 24,3 miljard euro. Dat bedrag lijkt echter bij lange na niet toereikend. De vijf provincies die vooralsnog hun financiële wensen kenbaar hebben gemaakt, zitten gezamenlijk al ruim over de 20 miljard. Zo vraagt Noord-Brabant 8 miljard euro, Friesland 4,5 miljard en Overijssel zegt 5 miljard nodig te hebben.
„We hebben een heel reëel bedrag neergezet”, aldus Ten Bolscher. „Mocht er minder financiering komen dan verwacht, dan kunnen we niets. We kunnen geen doelen realiseren als het geld er niet is.”
Ten Bolscher hoopt dat het kabinet en boerenorganisaties op korte termijn een Landbouwakkoord kunnen sluiten, omdat dit ook invloed heeft op de invulling van de PPLG.
Overijssel heeft een eerste versie van het PPLG al laten toetsen door het Rijk. Op basis daarvan is een definitief ontwerp gemaakt, dat nu besproken wordt in commissieverband en later deze maand in de Provinciale Staten.
Veluwe
Ook Gelderland rekent op een „substantieel deel” van het transitiefonds. Deze provincie publiceerde woensdag de onderliggende plannen en onderzoeken voor het eigen PPLG. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth staat Gelderland voor „een enorme opgave”. Hij wijst erop dat zijn provincie de helft van de totale stikstofbeperking in Nederland moet realiseren. In de provincie liggen de twee droogste gebieden van Nederland, de Veluwe en de Achterhoek. Gelderland heeft na Noord-Brabant de meeste boeren en de Veluwe is ‘s lands grootste aaneengesloten natuurgebied.
„Gelderland is cruciaal voor de oplossing van de landelijke plannen voor natuur, klimaat, landbouw en water. Daar moet ook het Rijk heel veel geld in steken. Als er geen geld is, moeten de ambities omlaag”, stelt Drenth.