FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod
Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen woensdagavond afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen voor meer loon kracht bij te zetten, maar toen lieten de werkgevers wat van zich horen.
De werkgevers in de branche boden vlak voor de voorgenomen acties 16 procent meer loon. De vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.
Door de stakingen hadden supermarkten geraakt kunnen worden. Zo bakt Bakkerij Borgesius onder andere voor Albert Heijn brood. Die supermarktketen liet overigens weten vooralsnog voldoende vers brood aangeleverd te krijgen.
Liefhebbers van brood bij de plaatselijke bakker hebben mogelijk wel pech. Het onderhandelingsresultaat geldt alleen voor de industriële bakkers en niet voor hun ambachtelijke branchegenoten, waarvoor het gros van de ongeveer 51.000 werknemers in de sector werkt. Daar dreigen dus nog altijd stakingen. „Het is maar te hopen dat zij zich aansluiten bij dit resultaat”, verklaart CNV-bestuurder Nicole Engmann-van Eijbergen.
De loonsverhoging van 16 procent is in drie stappen uitgesmeerd over negentien maanden. De vakbonden wilden voor personeel van zowel industriële bakkers als ambachtelijke bakkers 14,3 procent salaris erbij.
„Ik ben opgelucht dat de druk van een mogelijke staking voldoende was om de werkgevers te laten bewegen. Ze zagen op tijd dat ze niet nóg een cao konden afsluiten ten koste van hun eigen mensen. Het is nu aan de leden om te beoordelen of dat gelukt is”, verklaart Engmann-van Eijbergen.
Afzwakken
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), ziet met lede ogen aan dat werkgevers steeds vaker akkoord gaan met loonsverhogingen van 10 procent of meer. Daardoor kan het volgens hem moeilijker worden om een einde te maken aan de flinke prijsverhogingen van de laatste tijd, zo zei hij woensdag in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.
„Als wij terug willen naar 2 procent inflatie op een duurzame manier dan zullen we ook terug moeten naar 2,5 tot 3 procent looninflatie”, stelde Knot na vragen van Kamerleden. Dan gaat het om het percentage waarnaar de loonsverhogingen op termijn zullen moeten afzwakken.