Nieuw onderzoek naar Van Gogh-roof
Het gerechtshof in Amsterdam heeft maandag bepaald dat er nieuw onderzoek moet komen naar de diefstal van twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in december 2002.
Op donderdagmorgen 3 februari houdt het gerechtshof een zitting in het Amsterdamse Van Gogh Museum om meer inzicht te krijgen in de manier waarop de dieven te werk zijn gegaan, maakte het hof maandag bekend.
Met het oog op „de handhaving van de orde” zal deze zitting achter gesloten deuren plaatsvinden. De zitting zal na de schouw verdergaan in het gerechtsgebouw van het hof in Amsterdam. Tijdens de schouw roept het hof drie beveiligingsmedewerkers van het museum op, twee technisch rechercheurs van de Amsterdamse politie en een medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Justitie heeft maandag op de rechtbank in Amsterdam een derde verdachte van de roof aangehouden. De man was opgeroepen als getuige tijdens een behandeling van de zogeheten ontnemingsvordering op de rechtbank. Na zijn getuigenverklaring beval officier van justitie W. van Schaijck tot aanhouding van de man.
De officier verdenkt de man van betrokkenheid bij de kunstroof naar aanleiding van afgeluisterde telefoongesprekken, vier maanden na de diefstal. Daaruit vermoedt justitie de aanwezigheid van de getuige bij de overhandiging van een grote som geld aan Octave D. en Henk B. op 31 maart 2003 voor de gestolen schilderijen. De 32-jarige D. en B. zijn door de rechtbank afgelopen zomer veroordeeld tot jarenlange celstraf, maar hebben altijd ontkend en zijn in hoger beroep gegaan.
In de vroege ochtend van 7 december 2002 stalen dieven ”Zeezicht bij Scheveningen” (1882) en ”Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen” (1884). Met een moker sloegen zij een gat in een raam en ze zouden via dit gat in en uit het museum zijn gegaan.
Ondanks de beveiligingscamera’s in het museum zijn er van de roof binnen geen beelden. Een medewerker van de beveiligingscentrale vergat op de opnameknop te drukken toen hij de dieven op de monitoren bezig zag. De gestolen werken van Vincent van Gogh zijn nog altijd spoorloos.
Het hof wil meer weten over schoenafdrukken en voetsporen die in en rond het museum zijn aangetroffen na de diefstal, inbraakresten die bij een verzekeraar zouden liggen en de vage beelden van beveiligingscamera’s die buiten hingen. Door het opblazen van de digitale beelden zouden de gezichten van de dieven beter zichtbaar kunnen worden. Justitie moet onderzoeken of dit mogelijk is, oordeelde het gerechtshof.
Met het hervatten van het onderzoek komt het hof deels tegemoet aan de verzoeken van de advocaten van Octave D. en Henk B. De rechtbank in Amsterdam heeft de twee 32-jarige mannen in juli veroordeeld tot achtereenvolgens vierenhalf en vier jaar cel, maar D. en B. hebben altijd ontkend iets met de roof te maken te hebben. Zij zijn in hoger beroep gegaan tegen de beslissing van de rechtbank.