Burgemeesters zijn ‘welwillend’ over overlooplocaties Ter Apel
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad reageren „welwillend” op het verzoek van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid) om drie tot vier locaties te leveren die het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel kunnen ontlasten. Maar de bewindsman verwacht niet dat het over een maand al geregeld is. In de zomer wordt een toename van asielaanvragen verwacht.
Deze overlooplocaties moeten plek bieden aan zo’n vijfhonderd mensen en voorkomen dat weer asielzoekers in Ter Apel de nacht buiten moeten doorbrengen. De eerste overlooplocatie wordt volgende maand in de Expo Assen geopend. In juli hoopt Van der Burg het akkoord van nog een gemeente te krijgen, zei hij na het overleg met het Veiligheidsberaad.
Het Veiligheidsberaad gaat de overlooplocaties niet coördineren, zei voorzitter Wouter Kolff (burgemeester van Dordrecht) van het beraad. Dat ligt volgens hem bij de provincies. „Als daar hulp bij nodig is, zullen wij die geven.”
Verder hebben de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad de staatssecretaris laten weten dat ze zoals afgesproken op 1 juli stoppen met de coördinatie van de crisisnoodopvang. Die wordt overgedragen aan de provincies. Er komt een „warme overdracht”, beloofde Kolff.
Het Veiligheidsberaad kan die niet tot in de lengte der jaren regelen, verklaarde Kolff. Hij wees er ook op dat vorig jaar augustus met het kabinet afspraken zijn gemaakt om te komen tot een einde van de crisis. „Veel van die afspraken zijn niet nagekomen.” Hij wees daarbij op het feit dat er nog steeds onvoldoende mensen werken bij de immigratiedienst IND en bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Ook dringen de burgemeesters bij het kabinet aan om snel met de spreidingswet te komen. Daarmee kunnen gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te nemen. Het zal nog maanden duren voordat die wet door de Kamers is.
Volgens de burgemeesters werkt het kabinet hard aan een oplossing maar is er ook „heel veel tweespalt” in de Tweede Kamer. „En we vinden het belangrijk om ook duidelijk te maken dat het Veiligheidsberaad dan niet de oplossing is.”
Van der Burg zei begrip te hebben dat de burgemeesters stoppen met de crisisnoodopvang. Ze waren al verscheidene keren akkoord gegaan met een verlenging. Hij is blij dat het Veiligheidsberaad met zijn ervaring de provincies wil helpen.
Een aantal gemeenten blijft wel crisisnoodopvang bieden, in andere gemeenten neemt het COA de noodopvang over. En in weer andere gemeenten verdwijnt de crisisnoodopvang, zei Van der Burg.