Brussel bestrijdt berg graan met export
De Europese Commissie gaat de graanberg bestrijden. Brussel koopt 2 miljoen ton op voor gesubsidieerde export buiten de Europese Unie.
Ook zoekt het extra opslagcapaciteit rondom landen waar de pakhuizen al vol zijn. Europees commissaris Fischer Boel (Landbouw) heeft dat maandag in Brussel gezegd in een vergadering van landbouwministers, aldus haar woordvoerder. Ministers uit onder meer Hongarije, Polen, Tsjechië, Frankrijk en België hadden zich bij de eurocommissaris beklaagd over de propvolle pakhuizen.
De graanoogst in 2004 bedroeg 281 miljoen ton, 52 miljoen ton meer dan het voorgaande jaar. De handelaren kunnen het graan nauwelijks kwijt door de dure euro: Amerikaans graan is daardoor veel goedkoper.
De eurocommissaris erkent dat de situatie ernstig is, vooral in Midden-Europa. Ze benadrukt echter dat de markt steeds wisselend is. In 2003 kampte Europa na een lange droge zomer nog met een graantekort.
De eurocommissaris kiest voor gesubsidieerde export, omdat die goedkoper is dan opslag. Na de opslag zou de Europese Commissie het graan waarschijnlijk toch ook buiten de EU-grenzen moeten verkopen, aldus de woordvoerder van Fischer Boel. Brussel heeft tot dusver 7,4 miljoen ton uit de markt genomen voor opslag, de zogeheten interventie. Het geld voor opkoop en opslag komt uit de bestaande Brusselse budgetten.
De Nederlandse landbouwminister, Veerman, heeft geen standpunt ingenomen bij de discussie over dit onderwerp. Veerman wacht het voorstel van eurocommissaris Fischer Boel af, aldus zijn woordvoerder.
Nederland is geen grote leverancier van graan in Europa. Wel zijn de pakhuizen hier ook voller dan voorheen, aldus de woordvoerder van Veerman.