Wiersma verzoekt scholen dringend: bied alleen eigen bijles aan
Stop met reclame maken voor commerciële bijlesbureaus en bied alleen zelf georganiseerde bijlessen aan. Dat dringende verzoek doet onderwijsminister Dennis Wiersma aan scholen. Hij vindt het niet kunnen dat alleen ouders met een goedgevulde portemonnee hun kinderen op bijles kunnen sturen, meldt de bewindsman aan de Tweede Kamer. Bovendien wil Wiersma dat scholen beter zicht hebben op de kwaliteit van die bijlessen en de sociale veiligheid.
Het liefst ziet de minister dat scholen zelf hun bijlessen organiseren. Als dat niet lukt, raadt hij aan om een extern bureau in te schakelen dat bijles geeft binnen de muren van de school. De sterke voorkeur ligt dan bij een bureau zonder winstoogmerk. De bewindsman denkt dan bijvoorbeeld aan het platform StudentinzetopSchool, dat organiseert dat scholieren bijles krijgen van studenten. Hoe dan ook blijft het onderwijspersoneel verantwoordelijk, vindt hij.
Ouders en leraren krijgen als het aan Wiersma ligt een belangrijke rol bij het bepalen van het beleid van een school omtrent bijles. De minister ziet graag dat zij via de medezeggenschapsraad een advies hierover uitbrengen dat wordt verwerkt in het schoolplan.
De minister gaat schoolleiders en -bestuurders voor de zomer een brief sturen met deze „sterk normerende oproep”. Dat doet hij samen met de sectorverenigingen PO-Raad en VO-Raad. „Door eerdere verschillen in opvatting tussen mij en de sectorraden was dit tot op heden nog niet gelukt en daar baal ik van”, zegt Wiersma, die blij is dat er nu een pakket ligt.
Met dit plan geeft Wiersma gehoor aan de roep in de Tweede Kamer om meer controle op de bijlesindustrie. Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP) hebben de minister eerder in aangenomen moties verzocht om scholen actief te ontmoedigen om gebruik te maken van commerciële bijlesbureaus en hier ook geen reclame voor te maken. Ook het verzoek van Olaf Ephraim (Groep Van Haga) om kwaliteitseisen te stellen aan zulke bureaus kon op brede steun in de Kamer rekenen.
Eerder bracht de Onderwijsraad een zeer kritisch rapport naar buiten over reclames op scholen voor commerciële producten of diensten, zoals bijlessen. Het adviesorgaan pleitte er zelfs voor deze te verbieden. Zo ver gaat Wiersma niet waar het bijlessen betreft. Hij houdt het bij een dringend advies.