NAVO-ministers willen voorkomen dat Rusland zich kan herpakken
De NAVO-landen willen niet alleen zorgen dat Oekraïne de oorlog met Rusland wint, maar ook voorkomen dat Rusland zich kan herpakken om het later nog eens te proberen. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na afloop van overleg in het Noorse Oslo. Besluiten over de manier waarop zijn volgens hem nog niet genomen. Die komen pas aan bod bij de top in de Litouwse hoofdstad Vilnius, volgende maand.
De aanwezige ministers, onder wie de Nederlandse minister Wopke Hoekstra, hebben onder meer gesproken over wapenleveranties. Het is volgens Stoltenberg de bedoeling dat de Oekraïense krijgsmacht uiteindelijk „volledig interoperabel” wordt met die van de NAVO-bondgenoten. Dat houdt in dat het land Westerse wapens gaat gebruiken in plaats van de oude Sovjetwapens die er nu nog veel in gebruik zijn. Zo wordt het voor NAVO-landen makkelijker om bij te springen. Dat acht Stoltenberg voor Oekraïne ook nodig om de huidige uitputtingsslag te kunnen volhouden en winnen.
Er zijn volgens Stoltenberg geen besluiten genomen over toetreding van Oekraïne tot de NAVO. „Alle bondgenoten zijn het erover eens dat de deur van de NAVO open blijft”, zei Stoltenberg. „En alle bondgenoten zijn het eens dat Oekraïne lid zal worden van de NAVO.” Die overeenstemming is er al langer.
Volgens Stoltenberg is nu het belangrijkste dat Oekraïne een „soevereine en onafhankelijke staat” blijft. NAVO-landen moeten meerjarig steun blijven bieden in de vorm van financiering, maar ook militaire steun als munitie en onderdelen. De NAVO moet op lange termijn laten zien „dat president Poetin dit niet kan uitzitten”, dat de „Russische cyclus van agressie doorbroken wordt”. „Ik ben ervan overtuigd dat we consensus zullen bereiken op de top in Vilnius.”
Stoltenberg vertelde ook over de discussies rond de toetreding van Zweden tot de NAVO. Vooral Turkije lag tot nu toe dwars omdat de Zweden onder meer te weinig zouden doen tegen terroristen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).
Volgens de secretaris-generaal heeft Zweden inmiddels maatregelen getroffen, en moet daarom met de pas herkozen president Recep Tayyip Erdogan overeenstemming gevonden kunnen worden. Ze praten daar binnenkort over in Ankara. Als Turkije akkoord is, zegt Stoltenberg erop te rekenen dat de andere dwarsligger Hongarije ook overstag gaat en de Zweedse toetreding officieel gemaakt kan worden.