Een op de zes Nederlanders kampt met stapeling problemen
Een op de zes volwassenen in Nederland zit in een „kwetsbare situatie”. Dit schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een woensdag verschenen rapport.
Het gaat hierbij om mensen met een „stapeling van problemen op verschillende terreinen”, zoals weinig sociale contacten, financiële problemen en problemen met het doen van het huishouden. Deze groep heeft vaak geldzorgen en sociale problemen. Ze zijn daardoor vaker eenzaam en minder tevreden over hun leven.
Door de sterke inflatie en hogere energieprijzen bestaat de kans dat deze groep groter wordt, waarschuwt het adviesorgaan in het rapport ”Zicht op zorgen”. Mensen met een stapeling van problemen hebben relatief weinig zogenaamde hulpbronnen zoals financiële middelen, opleiding, gezondheid en veerkracht om zelfstandig uit de problemen te komen.
Daarnaast toont het SCP-onderzoek aan dat ruim een op de tien ouders van minderjarige kinderen met zo’n stapeling van zorgen of problemen kampt. Zij hebben bijvoorbeeld niet alleen zorgen over de opvoeding of ontwikkeling van hun kinderen, maar ook geldzorgen en een sociaal isolement.
Om mensen die hulp nodig hebben goed te ondersteunen, is het belangrijk dat gemeenten alert zijn of mensen een stapeling van problemen hebben en moeten zij hun zelfredzaamheid niet overschatten, stelt het SCP.
In het rapport onderstreept het adviesorgaan het belang van maatwerk bij hulp en ondersteuning. „Er dient daarbij niet alleen naar de problemen van mensen gekeken te worden, maar ook naar de hulpbronnen waar zij over (kunnen) beschikken.” Het SCP doelt daarbij niet alleen op een inkomen, maar ook op veerkracht en regie.
Drempels
Het SCP vindt dat burgers er momenteel niet genoeg op kunnen vertrouwen dat ze kunnen terugvallen op hulp vanuit de overheid. „Mensen ervaren drempels bij de toegang tot ondersteuning uit het sociale domein.” Aanvraagformulieren zouden vaak ingewikkeld zijn, het hulpstelsel lastig te doorgronden en informatie hoofdzakelijk digitaal beschikbaar. „Gemeenten lijken uit te gaan van een zelfredzame en (digitaal) vaardige burger”, aldus het SCP.
Het adviesorgaan verwacht dat het aantal mensen in een kwetsbare situatie zal stijgen. „Het beroep op ondersteuning zal naar verwachting dan ook toenemen.” Dat komt onder meer door demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing en immigratie.
„Door het toenemend aantal ouderen, langer thuis wonen en personeelstekorten in de zorg wordt steeds meer gevraagd van informele hulpverleners. Het wordt daarom steeds belangrijker om te zorgen dat mantelzorgers niet uitvallen en burgers niet overvraagd worden.”