Man uit Baarn hoeft omgekeerde vlaggen niet weg te halen
Een man uit Baarn hoeft acht omgekeerde vlaggen die hij sinds vorig jaar in zijn weiland langs de A1 heeft staan niet weg te halen. De provincie Utrecht had de man laten weten dat hij de vlaggen moest verwijderen, maar de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft geoordeeld dat de provincie het recht op de vrijheid van meningsuiting op deze manier niet mag beperken. Dat verbod is in strijd met de Grondwet, oordeelt de rechter.
De voorzieningenrechter vindt bovendien dat de provincie in dit geval geen goede afweging heeft gemaakt over de inperking van de vrijheid van meningsuiting. „Dat de vlaggen een tijd lang zijn gedoogd is geen goede reden om nu wél op te treden.”
De provincie Utrecht had de inwoner van Baarn in april laten weten dat hij de vlaggen moest verwijderen. Als hij dit niet deed, zou hij een dwangsom van 1000 euro per week moeten betalen. De man maakte bezwaar bij de provincie en vroeg de voorzieningenrechter de dwangsom te schorsen.
De dwangsom is nu van tafel, zegt advocaat Max Hazekamp, die de man bijstaat. De milieudienst van Utrecht heeft dinsdag laten weten dat de dreiging is ingetrokken. „Dit betekent dat de last onder dwangsom niet meer geldt en dat u hieromtrent ook geen dwangsommen hoeft te betalen. Het handhavingstraject is hiermee beëindigd”, schrijft de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht in een brief.
Actiegroep Farmers Defence Force (FDF), die de man uit Baarn en zijn vrouw bijstond in de zaak, noemt de uitspraak „een gruwelijke slag om de oren”. Volgens de groep heeft „de democratie gewonnen” door het vonnis. FDF roept de eigen achterban op de vrijheid van meningsuiting „te vieren” door „de vlaggen weer op te hangen”.