Politiekformatie

Voorstel: deadlines bij formatie kabinet

Als er na zes weken formeren nog geen coalitieakkoord ligt, moet een informateur tekst en uitleg komen geven aan de Tweede Kamer. Die beslist dan over het vervolg.

Redactie politiek
30 May 2023 09:18
beeld ANP, Bart Maat
beeld ANP, Bart Maat

Dat voorstel willen de Kamerleden Omtzigt (Groep Omtzigt), Dassen (Volt) en Eerdmans (JA21) dinsdagavond aankaarten in een commissie die de werkwijze van de Tweede Kamer bepaalt.

Het idee is afkomstig van de commissie die de laatste kabinetsevaluatie evalueerde. Die duurde maar liefst 299 dagen. Door de informatie deadlines mee te geven, kunnen „eindeloze informatiefases” worden voorkomen en blijft er „spanning” op het proces, aldus de commissie onder leiding van hoogleraar parlementaire geschiedenis Van Baalen in februari.

Andere aanbevelingen betroffen het verkorten van de verkenning. Voor die opstartfase zou bovendien maar één persoon moeten worden aangesteld.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 traden Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren als verkenners aan. Het ging mis toen Ollongren werd gefotografeerd met een map met paperassen onder de arm. Uit de foto bleek dat er tijdens de verkenning was gesproken over de positie van Kamerlid Omtzigt.

Is er een kabinetscrisis en moeten de zittende coalitiepartijen met elkaar om tafel om te overleggen of ze nog verder kunnen, dan zou de Kamer maximaal drie weken respijt moeten geven, vinden Omtzigt, Dassen en Eerdmans. Waarschijnlijk oordeelt de commissie dinsdag dat het voorstel nog een keer grondig moet worden doorgesproken, voordat er knopen worden doorgehakt.

Eerder poogden Omtzigt, Dassen en Eerdmans tevergeefs te regelen dat de informateur tekst en uitleg zou moeten komen geven na een verzoek van tenminste vijftig Kamerleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer