ASEAN vraagt toeristen niet weg te blijven
Zuidoost-Aziatische regeringen hebben toeristen maandag opgeroepen niet weg te blijven uit angst voor tsunami’s, omdat de landen in de regio stappen nemen om de veiligheid van vakantieoorden en stranden te verzekeren.
De ministers van toerisme van de tien ASEAN-landen zeiden op een tweedaagse bijeenkomst op het Maleisische eiland Langkawi dat zij hun regio als ‘één grote toeristische bestemming’ blijven verkopen. De Thaise onderminister Krirk-Krai Jirapaet zei dat de ASEAN de verwachte terugval van westerse toeristen hoopt te compenseren door meer toeristen uit de regio aan te trekken, zoals China, Japan en Zuid-Korea. Hij zei dat Thailand na de tsunami van 26 december bijna zeshonderd miljoen euro aan inkomsten denkt te derven.
‘Het psychologische trauma moet enigszins betijen. Wij kunnen de toeristen niet morgen terugbrengen. Wij mikken daarom op het einde van het jaar, in plaats van volgende week of volgende maand.’
Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Zuidoost-Azië. Het was in 2002 goed voor 21,3 miljard euro, ofwel 4,8 procent van het bruto binnenlands product van de ASEAN-landen (min Brunei). Voor de tsunami verwachtte de ASEAN dit jaar bijna vijftig miljoen toeristen, met een stijging naar 56 miljoen in 2006.
Indonesië, waar de ramp tussen de 115.000 en 174.000 levens eiste, verwacht nog steeds groei. De tsunami trof vooral Atjeh, waar in verband met een separatistische opstand geen buitenlanders werden toegelaten. ‘De rest van Indonesië is erg groot en zeer veilig en zeer aardig om te bezoeken’, zei minister Jero Wacik ‘Jakarta is veilig, Bali is veilig. Daarom zijn wij optimistisch voor 2005.’
Sri Lanka, waar meer dertigduizend mensen omkwamen door de tsunami, hoopt dit jaar 600.000 toeristen te trekken, zei Beth Kennedy van de Srilankaanse raad voor toerisme maandag op een congres in Singapore. Maar vijf van de 246 hotels op het eiland hebben grote structurele schade opgelopen. De regering reserveert 150 miljoen euro voor reparatie en zal geen invoerbelasting heffen op bouwmaterialen. Ook wordt geld uitgetrokken voor promotie en de organisatie van muziekfestivals en cricketwedstrijden. Sri Lanka verdiende vorig jaar 330 miljoen euro aan toeristen, ofwel 10,8 procent van het bruto binnenlands product van het eiland. SriLankan Airlines zegt dat na de tsunami ongeveer 15.000 mensen hun vlucht naar Sri Lanka hebben geannuleerd.