Recept: opgerolde kaasbroodjes
Een aardappel- of pastasalade, dikbelegde sandwiches of tortilla’s, versgesneden fruit, zelfgebakken pancakes en plukbrood met knoflook, liefst nog een beetje warm. Zo zag onze picknickmand er ooit ongeveer uit, als we in de natuur wilden eten.
De voorbereidingen duurden langer dan het koken van een complete maaltijd, maar een picknick gaf ook meer plezier. Inmiddels rennen we voorafgaand aan een uitstapje langs de bakker of supermarkt voor een paar croissants, pakken een zak worteltjes uit het schap, plus een pakje TUC’jes en met een beetje geluk snijden we thuis nog een komkommer in schijfjes. Áls we al gaan picknicken, want thuis eten is eigenlijk ook best praktisch. En daarbij: mijn opgroeiende huisgenoten ontpopten zich de laatste jaren tot ware huismussen.
Uitgebreide voorbereidingen vlak voor vertrek schieten er sowieso vaak bij in. Broodjes die je de ochtend of zelfs de avond ervoor al kunt bakken, die vinden we wel handig. Van het soort waar je niks meer aan hoeft te doen. Niet snijden, niet smeren, niet beleggen, maar gewoon zo van het rooster het zakje in. Zoals deze hartige broodjes met kaas. Of met kaas en ui. Of met kaas, ui en mosterd. En dan alsnog dat zakje worteltjes in de tas steken, met een paar appels, misschien nog iets zoets. En hoppa, we kunnen gaan. Maar eerst de hele familie maar eens zover krijgen…