Binnenland

CDA: meer tijd voor overgang pensioenfondsen naar nieuw stelsel

Behalve de Eerste Kamerfracties van GroenLinks en de PvdA wil ook die van het CDA dat pensioenfondsen indien nodig langer de tijd krijgen om over te stappen naar het nieuwe stelsel. De regeringspartij vreest voor een chaos als vlak voor de huidige deadline van 1 januari 2027 alle fondsen tegelijk de overstap willen maken.

ANP
22 May 2023 21:13

De specialisten die nodig zijn om de pensioenaanspraken van deelnemers ordentelijk over te zetten, zijn schaars. En omdat de parlementaire behandeling van de nieuwe pensioenwet veel langer heeft geduurd dan gedacht, zullen naar verwachting veel fondsen tot het laatste moment wachten met wat in jargon ‘invaren’ wordt genoemd.

CDA-senator Ria Oomen is nog niet gerustgesteld door sussende woorden van pensioenminister Carola Schouten, die beloofd heeft de situatie rond de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel nauwlettend in de gaten te houden. Net als haar linkse collega’s wil zij van Schouten horen dat de deadline eventueel kan worden opgerekt.

Behalve een ruimere deadline willen de PvdA en GroenLinks een blijvende regeling die ervoor zorgt dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen. Daarnaast hameren zij erop, net als eerder de linkse fracties in de Tweede Kamer, dat het nieuwe stelsel ervoor moet zorgen dat meer mensen pensioen gaan opbouwen.

Met voldoende toezeggingen op deze punten lijkt Schouten zich dinsdag, wanneer de senaat de wetsbehandeling hoopt af te ronden, te kunnen verzekeren van een meerderheid voor de pensioenwet. In de Tweede Kamer stemden naast de coalitiepartijen de PvdA en GroenLinks voor de wet. Deze partijen hebben ook in de Eerste Kamer samen een meerderheid.

Onder meer de SP en 50PLUS zijn fel tegen de pensioenwet en zetten alles op alles om de stemming erover, die voor volgende week gepland staat, uitgesteld te krijgen. 50PLUS-senator Martin van Rooijen kwam in een ruim twee uur durend betoog met tal van oproepen aan het kabinet om het wetsvoorstel aan te passen. In tegenstelling tot de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer dat recht zelf niet.

SP-senator Tiny Kox kwam op de valreep met een nieuw argument. Omdat de pensioenwet ook de oudedagsvoorziening regelt voor (voormalige) Tweede Kamerleden, is volgens hem een tweederdemeerderheid nodig.

Het nieuwe pensioenstelsel verandert de manier waarop pensioenfondsen een pot van in totaal 1500 miljard euro beheren. Het is daarmee de grootste verbouwing op sociaal-economisch gebied van de afgelopen decennia.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer