Registratie Iraakse kiezers in buitenland verlengd
Iraki’s in het buitenland krijgen langer de tijd om zich te laten registreren voor de verkiezingen in Irak, omdat de opkomst tot nu toe bijzonder laag is. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de Iraakse verkiezing in veertien landen organiseert, heeft zaterdag laten weten dat registreren nog kan tot en met dinsdag. Oorspronkelijk zou zondag de laatste dag zijn.
Donderdag, de vierde dag van de registratie van kiezers, had nog minder dan 10 procent van de ongeveer een miljoen Iraki’s in het buitenland zich laten inschrijven. In Nederland hebben circa 5000 van de 44.000 dat gedaan. Irak kiest op 30 januari een Nationale Assemblee, die een overgangsregering moet benoemen en een nieuwe grondwet moet opstellen.
In verband met die verkiezingen wordt de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad op 29 en 30 januari gesloten. Minister van Binnenlandse Zaken Falah Naquib kondigde dat zaterdag aan op een persconferentie. Hij zei ook dat het uitgaansverbod in een aantal steden in verband met de volksraadpleging wordt verlengd. De maatregelen zijn bedoeld om zo veel mogelijk te voorkomen dat de verkiezingen met geweld worden verstoord.
De talloze veiligheidsmaatregelen kunnen niet voorkomen dat Iraki’s massaal hun land ontvluchten uit angst voor geweld rond de stembusgang. Bij de grensovergangen met Jordanië staan lange rijen wachtenden. Door het offerfeest en enkele vrije dagen in verband met de verkiezingen, hebben veel Iraki’s een week vrij. Een hoge Iraakse politiefunctionaris heeft volgens de Duitse krant Die Welt van zaterdag gezegd dat rekening wordt gehouden met 250 aanslagen met autobommen in Irak op 30 januari.
Het zijn vooral soennitische moslims die geweld plegen tegen sjiitische. Ongeveer 60 procent van de Iraakse bevolking is sjiitisch en werd jarenlang onderdrukt. De soennitische minderheid maakte onder de verdreven dictator Saddam Hussein de dienst uit. De soennieten ’vervolgen’ de sjiieten vooral wegens hun samenwerking met de Amerikanen.
Het Leger van Ansar al–Sunna, dat gelieerd is aan het terreurnetwerk al–Qaeda, maakte zaterdag via zijn website bekend vijftien Iraakse militairen te hebben doodgeschoten. Die hebben volgens de organisatie „de misdaden die zij met de strijdkrachten van de kruisridders hebben gepleegd tegen burgers en de moedjahedien (vrijheidsstrijders) bekend" tijdens verhoren.
Op een sjiitische bruiloft in Youssifiya, ten zuiden van Bagdad, kwamen vrijdagavond ten minste elf mensen om het leven door een aanslag met een bom in een ambulance. Rond de dertig mensen raakten gewond, van wie een aantal in levensgevaar verkeert. Eerder op de dag was een sjiitische moskee in Bagdad doelwit van een aanslag, die veertien mensen het leven kostte.
Intussen gaat ook het geweld tegen buitenlanders in Irak door. Het Leger van Ansar al–Sunna verklaarde vrijdag op zijn website een Brit en een Zweed te hebben „geslacht". De twee mannen, die in Irak inlichtingen zouden hebben ingewonnen voor de Amerikanen, zijn onthoofd.
Daarentegen zijn acht Chinezen die in Irak waren ontvoerd, zaterdag vrijgelaten. Een groepering die zich Islamitische Verzetsbeweging noemt, kondigde de vrijlating aan op een videoband. De Chinezen zouden zijn gespaard in ruil voor de waarschuwing van de Chinese regering aan haar burgers, niet naar Irak te reizen. De Chinese ambassade heeft de vrijlating bevestigd.