VN: zorgen over heropbouw grootste vluchtelingenkamp na cycloon
Het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, in Cox’s Bazar in Bangladesh, is zwaar getroffen door cycloon Mocha die afgelopen zondag aan land kwam. „Het is de vraag of we het weer helemaal kunnen opbouwen”, zegt Johannes van der Klaauw, vertegenwoordiger van VN-vluchtelingenagentschap UNHCR in Bangladesh.
Mocha raasde over land met windsnelheden van soms meer dan 250 kilometer per uur. Het was de sterkste cycloon die de regio in meer dan tien jaar trof.
In het kamp in de zuidelijke punt van Bangladesh wonen bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen. Negentien mensen zijn gewond geraakt in het kamp, maar er vielen geen doden. „Omdat we het zagen aankomen hebben we ons kunnen voorbereiden” zegt Van der Klaauw tegen het ANP. „3000 vluchtelingen zijn als ‘first responders’ opgeleid en die hebben bewoners vooraf gewaarschuwd. Ook zijn ouderen en zieken in veiligheid gebracht door hen op tijd naar hoger gelegen gebieden te verplaatsen”, aldus de Nederlander.
Maar de fysieke schade is enorm. „Het is het meest dichtbevolkte kamp ter wereld, opgebouwd uit tentzeil en bamboe. Binnen het kamp zijn volgens voorlopig onderzoek de verblijven van minstens 8000 huishoudens totaal verwoest. Naar schatting betreft het zo’n 37.000 mensen. Ook scholen, ziekenhuizen, wegen en waterpunten zijn getroffen”. In het kamp worden onder meer maaltijden en dekens uitgedeeld. „De mensen hier zijn wel wat gewend, maar een storm zoals dit hebben we in tien jaar niet gehad.”
Van der Klaauw hoopt dat het kamp na de schade beter kan worden opgebouwd dan voorheen. Al wijst hij erop dat er niet alleen sprake moet zijn van materieel herstel. „We moeten het mentale aspect niet vergeten. Psychosociale hulp is heel belangrijk.”
De cycloon kwam volgens Van der Klaauw op een moment dat het al slecht ging met de financiële steun voor de Rohingya. In 2017 sloegen meer dan 730.000 Rohingya vanuit Myanmar op de vlucht na grootschalige aanvallen op de bevolkingsgroep. Voor internationale donoren heeft de situatie in de regio zes jaar na dato weinig prioriteit meer. Bovendien werd het kamp twee maanden geleden ook al getroffen door een grote brand waardoor duizenden Rohingya dakloos raakten.
Buurland Myanmar is nog zwaarder getroffen door de cycloon. Van der Klaauw zegt niet te weten hoe erg de situatie in dat land precies is. „Het is moeilijk werken onder het militaire bewind. Mijn collega in Myanmar is op dit moment in gesprek met de legerleiding om toegang te vragen tot het rampgebied”. De schaduwregering in Myanmar zegt dat het dodental op ruim vierhonderd ligt, maar volgens getuigen ligt het daadwerkelijke dodental veel hoger.