Berlijn en Londen: het is aan de VS of F-16’s naar Oekraïne gaan
Of er wel of geen F-16’s naar Oekraïne gaan, hangt af aan de Amerikaanse overheid. Dat zeggen buitenlandministers Ben Wallace van het Verenigd Koninkrijk en Boris Pistorius van Duitsland.
Omdat de F-16 van Amerikaanse makelij is, is het aan de VS om toestemming te geven om de gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Kyiv hoopt met een straaljagercoalitie F-16’s te bemachtigen om ook in de lucht meer slagkracht te krijgen tegen Rusland.
Wallace zei dat het VK niet over F-16’s beschikt, maar wel bereid is om Oekraïense piloten te trainen. Daarmee herhaalt hij de woorden van premier Rishi Sunak tijdens een bezoek van Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Londen. Volgens Pistorius kan Duitsland geen actieve rol spelen in de straaljagercoalitie. „Wij hebben de trainingscapaciteit, de vaardigheden en de vliegtuigen niet”, aldus Pistorius.
Tijdens een ontmoeting met Franse president Emmanuel Macron werd Zelensky al beloofd dat Frankrijk wil helpen met het trainen van piloten. Maar ook Frankrijk gebruikt andere gevechtsvliegtuigen dan F-16’s en zal dus geen vliegtuigen kunnen leveren.
Een woordvoerder van Sunak zei dinsdag dat hij met premier Mark Rutte een akkoord had bereikt om het voortouw te nemen in de internationale straaljagercoalitie. „Van training tot het verkrijgen van F-16’s”, aldus de woordvoerder. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ontkende dat woensdag. „Als we klaar zijn om die brug over te steken en klaar zijn om dit te communiceren, zullen we dat doen”, verklaarde Hoekstra.
Nederland beschikt wel over F-16’s en faseert die stapsgewijs uit. In 2024 moeten de F-16’s van de luchtmacht zijn vervangen door modernere F-35 straaljagers.