Nederland moet energiebesparing beter bijhouden, vindt Rekenkamer
Energieminister Rob Jetten kan niet vaststellen of zijn beleid om huishoudens en bedrijven energie te laten besparen, ook echt wat oplevert. Hij beschikt daarvoor volgens de Algemene Rekenkamer over onvoldoende informatie. Daardoor weet hij ook niet of bijsturing nodig is om de doelen te halen die met andere Europese landen zijn afgesproken.
De lidstaten van de Europese Unie hebben onderling afspraken gemaakt over vermindering van het energieverbruik om klimaatverandering tegen te gaan. Onderdeel daarvan is dat Nederland moet kunnen aantonen dat het daadwerkelijk energie bespaart. Maar op de manier waarop het ministerie dat nu in de gaten houdt, is dat volgens de Rekenkamer op zijn vroegst in 2025 vast te stellen.
Het helpt volgens de Rekenkamer niet dat sinds het Klimaatakkoord uit 2019 de nadruk meer is komen te liggen op vermindering van CO2-uitstoot en minder op energiebesparing. Het risico is dat Nederland straks vanuit Brussel nieuwe besparingsmaatregelen opgelegd krijgt omdat het de energieboekhouding niet op orde heeft.
De Rekenkamer raadt Jetten dan ook aan dit „gebrek aan inzicht” snel op te lossen. De toezichthouder waarschuwde twee jaar geleden al dat sinds 2015 te licht gedacht wordt over het halen van de doelen voor de energietransitie. „Als de minister wacht met het nemen van maatregelen voor energiebesparing, is de kans groter dat hij de doelstelling voor 2030 niet haalt.”