Kerkenraad cgk Enschede-Oost treedt af na onrust over besluit rond homoseksualiteit
De kerkenraad van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) Enschede-Oost treedt terug. Aanleiding is de onrust die is ontstaan na een besluit om ruimte te bieden aan homoseksuele gemeenteleden met een relatie om deel te nemen aan het avondmaal.
Dat heeft de predikant van de gemeente, ds. D. Dunsbergen, bevestigd naar aanleiding van berichtgeving woensdag in het ND.
De kerkenraad van de cgk Enschede-Oost (Renatekerk) besloot in oktober om een homoseksueel gemeentelid die „Christus wil navolgen” en een relatie heeft, „niet direct te weren van de avondmaalstafel”. Het besluit in de kerkenraad werd met negen stemmen voor en zes stemmen tegen genomen. De tegenstemmers besloten vervolgens hun ambt neer te leggen.
Het kerkenraadsbesluit, dat begin dit jaar tijdens twee gemeentevergaderingen werd toegelicht, leidde tot „grote onrust” in de gemeente, aldus ds. Dunsbergen. Daarop besloten de overige kerkenraadsleden eveneens terug te treden, behalve de predikant. Op 4 juni zal een nieuwe, tijdelijke kerkenraad van vijf personen worden bevestigd voor de periode van een jaar. Deze zal geen „grote beslissingen” nemen, maar zich richten op het „creëren van rust” in de gemeente. Na een jaar worden er nieuwe ambtsdragersverkiezingen gehouden.
Het genomen besluit inzake deelname van homoseksuelen aan het avondmaal zal „mogelijk geparkeerd worden”, aldus ds. Dunsbergen. De tijdelijke kerkenraad zal geen nieuw besluit over dit onderwerp nemen. De gemeente krijgt ondersteuning van een commissie uit de classis. De cgk Enschede-Oost telt circa 370 leden. Naar aanleiding van het omstreden besluit is „een enkeling” vertrokken, aldus ds. Dunsbergen.
In 2013 besloot de synode van de CGK dat een gemeentelid met een homoseksuele relatie niet kan worden toegelaten tot het doen van openbare geloofsbelijdenis, de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal.