Meldpunt krijgt preventiewerker
Op een besloten conferentie voor alle betrokkenen bij de stichting Meldpunt seksueel misbruik in pastorale relaties, vrijdagmiddag, is C. Blijdorp-Kodde uit Kampen officieel geïntroduceerd als preventiewerker.
De in juli vorig jaar opgerichte stichting Meldpunt wordt gedragen door de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken. Bij het meldpunt, dat overigens al sinds 1999 bestaat maar nu is ondergebracht in een stichting, kunnen mensen terecht „die slachtoffer zijn geworden of dreigen te worden van seksuele intimidatie en/of misbruik door iemand die binnen de kerkgemeenschap een bepaalde functie bekleedt.” Het telefoonnummer is: 038-4232125.
Blijdorp-Kodde (48), lid van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, is al sinds de oprichting een van de (parttime) vertrouwenspersonen bij het meldpunt, een onderdeel van de vrijgemaakte stichting De Driehoek in Zwolle. Zij wordt nu voor 7,2 uur per week (0,2 fte) vrijgesteld als preventiemedewerker. „Althans, het eerste jaar. Als na een jaar blijkt dat ik daaraan te weinig heb, wordt die tijd misschien uitgebreid.”
De preventiewerker wil zich er de eerste tijd vooral voor inzetten „dat het voor kerkenraden en anderen weer helder wordt dat er een meldpunt is en wat dit voor hen kan betekenen.” Ook denkt zij aan „het geven van voorlichting op theologische universiteiten, of op regionale predikantenbijeenkomsten. Wat is het meldpunt, en hoe ga je met deze problematiek om?”
Het gaat dus „puur om preventie”, aldus Blijdorp. „Daar hoort bijvoorbeeld ook het schrijven van foldermateriaal bij. Verder willen we als stichting Meldpunt een eigen website gaan opzetten.” De kosten komen voor rekening van de drie samenwerkende kerken.
Het meldpunt is sinds 1999 91 keer gebeld. In 43 gevallen was sprake van misbruik binnen een kerkelijke en/of pastorale relatie. In 2004 kreeg het meldpunt zeventien telefoontjes te verwerken.