„Indonesisch leger doodt burgers”
Indonesische militairen hebben sinds de tsunami van 26 december in de zwaar getroffen provincie Atjeh twintig rebellen en honderd ongewapende burgers doodgeschoten. De rebellerende Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) heeft dat vrijdag gezegd.
GAM-woordvoerder Tengku Jamaica reageerde op uitlatingen van de legerleiding een dag eerder. Die beweerde de afgelopen weken 120 rebellen te hebben gedood omdat ze de hulpverlening in het gebied verstoorden.
De Verenigde Naties hebben een prijskaartje gehangen aan de milieuschade die de tsunami heeft veroorzaakt in Indonesië. Volgens de VN-milieuorganisatie UNEP is voor 522 miljoen euro schade aangebracht aan begroeiing, koraalriffen en zeebodemvegetatie op en bij Sumatra. Beschadigd zijn 25.000 hectare beplanting ter waarde van 91 miljoen euro, en 30.000 hectare koraalriffen ter waarde van 257 miljoen euro. Waterbronnen en rivieren moeten gezuiverd worden van slijk, afval en het zout afkomstig van zeewater. Bossen aan de kust en een 300 kilometer lange strook landerijen zijn beschadigd of verloren gegaan.
De organisatie wijst op het belang van de wederopbouw van de natuur in het getroffen gebied. Daarvoor zal flink moeten worden geïnvesteerd in (mangrove)bossen en zullen koraalriffen ongehinderd moeten kunnen herstellen.
Vissersschepen die met EU-subsidie uit de vaart zijn genomen, zouden naar Azië mogen. Europees commissaris Borg (Visserij) wil met dit voorstel de Aziatische vissers helpen die werkloos zijn geworden door de vloedgolf.
De schepen worden nu verplicht gesloopt. „Het is echter sneu als je weet dat vissers elders ze dringend nodig hebben”, aldus een woordvoerder vrijdag. Het voorstel komt maandag in Brussel op tafel bij een vergadering van ministers van Landbouw en Visserij. Naar verwachting wordt het voorstel volgende maand aangenomen.
Het gaat om veelal oude schepen tot twaalf meter lang. De meeste Nederlandse schepen zijn langer.
De EU-subsidie op de sloop van vissersschepen moet overbevissing tegengaan. De regeling staat al langer onder druk. Enkele ministers willen hergebruik van de schepen ook voor andere doelen toestaan. Het zouden bijvoorbeeld rondvaartboten kunnen worden voor het Rode Kruis. Dit idee is echter voor de langere termijn.
Nederlandse ambtenaren zijn nauw betrokken bij het Europese visserijbeleid. Nederland is in de praktijk nog EU-voorzitter voor visserij, omdat de officiële voorzitter Luxemburg geen visserij-ambtenaren heeft. De ambtenaren bereiden besluiten voor over de overbevissing in de Middellandse Zee, een nieuw visserij-inspectiebureau en de subsidie voor scheepsmodernisering.