Amnesty: toename executies in 2022, vooral in Iran en Saudi-Arabië
Amnesty International heeft vorig jaar wereldwijd 883 executies geteld, ruim 50 procent meer dan een jaar eerder. Vooral in Iran en Saudi-Arabië werd de doodstraf vaker voltrokken.
Meer dan de helft van de geregistreerde executies vond plaats in Iran. Dat ging vooral om mensen die werden veroordeeld voor drugsmisdrijven of moord, maar sinds de massale protesten tegen het regime hebben ook veel demonstranten de doodstraf gekregen. In Saudi-Arabië kwamen in 2022 bijna tweehonderd mensen om door een executie, een verdriedubbeling van een jaar eerder. In maart 2022 werden daar 81 mensen op één dag omgebracht die waren veroordeeld voor terrorisme. Het is het enige land ter wereld dat nog onthoofding gebruikt om misdadigers te doden.
Amnesty wijst sowieso vooral naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar liefst 825 van de geregistreerde executies plaatsvonden. De mensenrechtenorganisatie noemt de grote toename in die regio een schending van het internationale recht en ziet daarin „een compleet gebrek aan respect voor mensenlevens”. Na Iran en Saudi-Arabië is Egypte het land met de meeste executies, namelijk 24.
Maar dat betekent niet dat de doodstraf vrijwel uitsluitend wordt uitgevoerd in die regio’s. Amnesty gaat ervan uit dat China jaarlijks duizenden mensen executeert, maar daar bestaan geen precieze aantallen over. Ook van landen als Noord-Korea en Vietnam is bekend dat mensen worden geëxecuteerd, maar onduidelijk is om hoeveel mensen het gaat.
Volgens Amnesty zijn er wereldwijd nog ruim 28.000 mensen die vastzitten met een doodvonnis. In Europa is Belarus het enige land dat de doodstraf uitvoert. Dat gebeurde vorig jaar zeker één keer. In de Verenigde Staten steeg het aantal executies afgelopen jaar ook, van elf naar achttien.