Weerwind wacht met actie in bestuurscrisis mensenrechtencollege
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil nog niet ingrijpen in de bestuurscrisis bij het College voor de Rechten van de Mens (CRvM). Vier van de acht collegeleden hebben bij het ministerie van Justitie melding gemaakt van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek door voorzitter Jacobine Geel, zo blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur. De klokkenluiders was door het ministerie bescherming beloofd, maar twee van hen moeten toch gedwongen vertrekken. Ondanks een dringend beroep op Weerwind om in te grijpen, wacht hij het onderzoek af waartoe hij opdracht heeft gegeven.
Als onafhankelijke toezichthouder oordeelt het college over discriminatieklachten en beschermt het de mensenrechten in Nederland.
De melders over de wantoestanden bij het CRvM zijn ondervoorzitter Quirine Eijkman, voormalig advocate Britta Böhler en de juristen Mariam Chébti en Geneviève Lieuw. Volgens Weerwind vallen zij nu onder de klokkenluiderswet, wat onder meer betekent dat zij geen nadeel mogen ondervinden van hun melding. Desondanks wordt de aanstelling van Chébti en Lieuw vanwege de bestuurlijke crisis na de zomer niet verlengd, zo heeft de Raad van Advies van het CRvM besloten. De twee leden, met een migratieachtergrond, hadden melding gemaakt van discriminatie.
De Raad van Advies (RvA) wist dat, maar in het besluit om afscheid van hen te nemen, wordt daar niet over gerept. Zij moeten weg vanwege de „slechte verhoudingen en onderlinge meningsverschillen” in het college. Door hun vertrek ontstaat er volgens de RvA ruimte voor „nieuwe ideeën en inzichten”, zo blijkt uit vertrouwelijke documenten in handen van de NOS en Nieuwsuur.
De bestuurscrisis speelt al jaren, zo blijkt uit een brief die het ondersteunend personeel twee maanden geleden naar Justitie stuurde. Het managementteam van het CRvM heeft onder meer aan het ministerie met klem verzocht om in te grijpen. „Er is ons veel aan gelegen om een gezaghebbend nationaal mensenrechteninstituut overeind te houden waar medewerkers in een gezonde en veilige bedrijfscultuur kunnen werken.”
Weerwind is sinds eind januari op de hoogte van de bestuurscrisis. De onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen, moet na de zomer met haar bevindingen komen. De Tweede Kamer is niet geïnformeerd over de meldingen, de bestuurscrisis en het onderzoek.
Geel is „diep geraakt” en „geschokt” door de melding van haar collega’s, schreef ze in een intern bericht. Ze zegt vertrouwen te hebben in de uitkomsten van het onderzoek.