Binnenland

Coalitiepartijen verdeeld over tegenvaller ontwikkelingshulp

De coalitiepartijen zijn verdeeld over de miljardentegenvaller waar de begroting voor ontwikkelingssamenwerking mee te maken heeft. Het ministerie van Liesje Schreinemacher moet tot en met 2026 volgens de voorjaarsnota meer dan 3,4 miljard euro extra bijdragen aan de asielopvang in Nederland.

ANP
11 May 2023 19:31Gewijzigd op 11 May 2023 21:14

D66 en ChristenUnie gaan hier niet mee akkoord. Als het zo hoog oploopt is dat „onacceptabel”, zei Alexander Hammelburg (D66) in de Tweede Kamer. Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) wil net als D66 dat noodhulp en lopende programma’s worden ontzien.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de opvang van eerstejaarsasielzoekers wordt betaald door Schreinemacher. Dat is al vele jaren de systematiek. VVD’er Jan Klink houdt vast aan het coalitieakkoord. Ook moet de begrotingsdiscipline terug, zei hij. Hij vindt bovendien dat het onderwerp thuishoort bij het debat over de voorjaarsnota.

Bart van den Brink (CDA) zei dat grip krijgen op migratie de enige oplossing is voor het probleem. Hij wil pas reageren op mogelijke gevolgen van de tegenvallers als minister Schreinemacher met haar plannen komt.

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden het onaanvaardbaar dat het hulpbudget wordt „leeggegeten”, zei Joris Thijssen (PvdA). Hij wil dat er een maximum komt voor het bedrag dat van ontwikkelingssamenwerking mag gaan naar de opvang van asielzoekers. Ook de SGP voelt daar wel voor.

De minister wil onrust bij hulporganisaties wegnemen. Juridische verlichtingen voor het lopende jaar wil ze daarom zoveel mogelijk nakomen. „Ik ga mijn uiterste best doen.” Schreinemacher noemt de tegenvaller „pijnlijk”, maar zegt wel achter het besluit van het kabinet te staan. Op Prinsjesdag maakt ze bekend hoe ze de tegenvallers in haar budget gaat opvangen.

Mogelijk dat een deel van de miljardentegenvaller wordt opgevangen met een kasschuif (geld bestemd voor latere jaren naar voren halen). VVD’er Klink zei het „heel zinnig” te vinden om hierover te praten met de minister van Financiën. Ook D66 en CU opperden een kasschuif. Deze beide partijen verlieten het debat „niet gerustgesteld”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer