Politiek

Praktijkdeskundige ziet voordelen nieuwe wet seksuele misdrijven maar blijft kritisch

Het wetsvoorstel van minister Yeşilgöz (Justitie) over seksuele misdrijven is een stap in de goede richting maar de uitvoering blijft lastig, stelden praktijkdeskundigen woensdag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

11 May 2023 11:07Gewijzigd op 11 May 2023 17:20
Het hoofdkantoor van Amnesty International Netherlands in Amsterdam. De organisatie hoopt dat de wet snel zal worden ingevoerd. beeld ANP, Nils van Houts
Het hoofdkantoor van Amnesty International Netherlands in Amsterdam. De organisatie hoopt dat de wet snel zal worden ingevoerd. beeld ANP, Nils van Houts

De minister wil het voor slachtoffers van seksueel geweld makkelijker maken naar de rechter te stappen. Daarom stelt ze in de nieuwe wet meerdere vormen van seksueel misbruik strafbaar waaronder ‘sexchatting’ met minderjarigen.

Ook stelt de wet alle vormen van seksueel contact die tegen iemands wil in gaan, strafbaar. Het aantonen van dwang hoeft dus niet meer. De Tweede Kamer behandelt het voorstel waarschijnlijk nog voor de zomer.

De wijzigingen stemmen de aanwezigen positief. Martine Goeman van Amnesty International vindt echter wel dat er te weinig vaart wordt gemaakt met de wet. „Elke dag dat we langer wachten, laten we slachtoffers in de steek”, aldus Goeman tijdens het rondetafelgesprek. De minister streeft ernaar de wet begin 2024 in werking te laten treden.

Het openbaar ministerie en de politie zijn daarin voorzichtiger. „We hebben tijd nodig” zegt Carolina Monster van de Nationale Politie, die een verhoging van de werkdruk ziet aankomen. Ze geeft aan dat de politie pas negen maanden na het vaststellen van de wettekst met de wet kan werken. „Er moeten zo’n 20.000 mensen worden bijgeschoold”, aldus Monster.

Landelijk officier van justitie op het gebied van zedenmisdrijven Judith Schoonderwoerd denkt dat de wet zal zorgen voor een hogere druk op de strafrechtketen en benadrukt dat hoewel de drempel voor slachtoffers wordt verlaagd, het niet per se makkelijker wordt een misdrijf te bewijzen. „Wellicht wordt het in sommige gevallen zelfs lastiger”, zei ze in het gesprek.

Schuldverkrachting

Strafrechtadvocaat Ivonne Leenhouwers merkt op dat de nieuwe wet het voor verdachten moeilijker maakt zich te verdedigen. Zo is een persoon die niet wist dat de ander geen seks wilde, nu ook strafbaar onder de bepaling schuldverkrachting. „Dat maakt het voor het slachtoffer makkelijker een zaak te beginnen terwijl de verdachte het moeilijker krijgt in de verdediging”, zegt ze.

Dat punt wordt beaamt door strafrechter Shirin Milani uit Amsterdam. Ze zegt dat de nieuwe wet in sommige gevallen kan gaan zorgen voor een onnodig harde veroordeling.

Jaarlijks worden er zo’n 2000 meldingen van verkrachting gedaan. In 2021 behandelde de rechter 260 zedenzaken, waarvan in 162 zaken het slachtoffer gelijk kreeg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer