Onverwacht goed resultaat Philips
Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een onverwacht goed resultaat behaald. Analisten gingen uit van een verlies, maar het elektronicaconcern behaalde daarentegen een kleine winst van 9 miljoen euro.
Topman G. Kleisterlee stelde dinsdagmorgen dat het ernaar uitziet dat de ergste terugval achter de rug is. „Het heeft er alle schijn van dat we het diepste dal uit onze bedrijfsgeschiedenis achter ons hebben gelaten”, zei hij op een telefonische persconferentie.
Het nettoresultaat steeg van een verlies van 93 miljoen euro in de eerste drie maanden van vorig jaar naar een winst van 9 miljoen euro dit jaar. De zwarte cijfers vormen een flinke meevaller. Analisten hadden zonder uitzondering Philips voor het eerste kwartaal op een verlies gezet, variërend van 152 miljoen tot 444 miljoen euro. Traditioneel gelden de eerste drie maanden van het jaar als de zwakste van het concern.
In het vierde kwartaal van 2001 boekte Philips nog een verlies van 2,4 miljard euro. Dat het nu beter gaat, komt volgens Philips door het aantrekken van de markt en een verbetering van de economische omstandigheden wereldwijd. Daarbij verwacht de onderneming dat de divisies halfgeleiders en componenten een verdere verbetering laten zien. Vooral de markt voor lcd-beeldschermen is aangesterkt. De markten voor telefonie en informatietechnologie blijven echter gematigd. Bij de verlichtingsactiviteiten kampt het bedrijf met moeilijke marktomstandigheden.
De omzet daalde in het eerste kwartaal met 7 procent tot 7,6 miljard euro. Maar Philips wijst er daarbij op dat in dezelfde periode vorig jaar de markten nog goed waren. De dip kwam daarna. Inmiddels ziet het concern weer tekenen van herstel. „De kostenbesparingen beginnen hun vruchten af te werpen en zullen in de tweede helft van het jaar pas echt op gang komen wanneer de integratie van de divisie medische systemen meer kostenvoordelen oplevert”, aldus Kleisterlee. De kostenbesparingen zorgden vorig jaar al voor een bezuiniging van 130 miljoen euro. Mede daardoor zijn de marges verbeterd.
De kwartaalcijfers zijn berekend volgens het Amerikaanse boekhoudsysteem US Gaap, waar Philips dit jaar voor het eerst mee is gaan werken. Het belangrijkste verschil is dat de resultaten niet gedrukt worden door goodwillafschrijvingen. Dat betekent een beter resultaat dan wanneer Philips de ’oude’ Nederlandse regels zou blijven hanteren. Ondanks de boekhoudkundige veranderingen hadden de analisten toch een verlies in het eerste kwartaal verwacht.
Philips trok in heel Europa de technologieaandelen omhoog.